Luxushotel olajfúró szigetből, irodaház trópusi virágból

Luxushotel olajfúró szigetből, irodaház trópusi virágból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Morris Architects szerint a következő évszázad során mintegy 4000 olajfúró...

A Morris Architects szerint a következő évszázad során mintegy 4000 olajfúró szigetet vonnak ki a forgalomból az Egyesült Államok partjai közelében. Ezt alapul véve az építészeti cég megálmodta a jövő szállodaláncát, ahol minden szobának óceánra néző panorámája van. 

Az olajfúró szigetből lett hotel látványterve
©

„Gondoljunk csak bele ebbe az elképesztő számba” – magyarázta Douglas Oliver, a vállalat tervezőrészlegének igazgatója. „Mihez kezdünk majd az üresen álló platformokkal? A mai gyakorlat az, hogy egyszerűen felrobbantják ezeket az építményeket, pedig minden egyes ilyen sziget 20 000 halnak és korallnak ad otthont. Hotelként pedig eddig soha nem látott lehetőségünk nyílna arra, hogy különleges élményt nyújtsunk a vendégeknek.”

Az olajfúró-szigetre épülő turistaparadicsom nagyjából az Északi-sarkkörön túl épülő jégszállodákra hasonlít, ami az egyedi élményt illeti. Oliver és csapata arra törekedett, hogy az egyszerű érdekességen túl egy valóban életképes modellt hozzanak létre, amelynek komoly üzleti sikere is lehet. A kor szellemének megfelelően alternatív energiaforrásokat – például napelemeket és szélerőművet – alkalmaznak, s az épületet pedig úgy alakítanák ki, hogy a közepén áthatoljon a napsütés, ezáltal természetes fénnyel áraszthatnák el csaknem az összes helyiséget. Emellett a tenger hullámzását kihasználó generátorokkal a hotel szinte teljes energiaszükségletét ki tudnák elégíteni.

Az olajfúró szigetből lett szállodák vendégeinek császári ellátásban lehetne része, a több mint 300 lakó elhelyezésére alkalmas luxuslakosztályok mellett ugyanis konferencia-, és báltermek, edzőterem és élményfürdő segíthet kipihenni a dolgos hétköznapok fáradalmait. Emellett a tetőn elhelyezett uszodában a vendégek gyönyörködhetnek a Pazar kilátásban, illetve elegáns éttermekben kaszinókban és üzletekben szórhatják a pénzüket. Az olajfúró sziget adottságait kihasználva csillagvizsgálót és búvárharangot is igénybe lehetne venni a jövőben, természetesen tapasztalt búvárok útmutatásával. A szállodába helikopterrel, vagy hajóval lehet majd eljutni. 

Az éjszakai látvány sem kutya
©

A lakosztályok érdekessége, hogy a szabványos méretű áruszállító konténerekből állnak, amelyek tökéletesen illeszkednek az olajfúró sziget adottságaihoz. Természetesen a falakat óriási ablakokkal helyettesítenék, a berendezést pedig még a legelegánsabb szárazföldi szálloda is megirigyelhetné.

A Hospitality Design által kiírt pályázaton a Morris Architects mellett szintén helyezett lett a Richard Moreta nevével fémjelzett MRA Design csapatának alkotása a Wind Tower, amely az energiafüggetlenség új jelképe is lehetne. Az épület egyik külső felületét napelemek borítják, ablaküvegei kiszűrik az infravörös és az ultraibolya sugarakat, ezáltal csökkentve a belső hőingadozást. A Wind Tower formája elősegíti az esővíz összegyűjtését, ehhez ugyanis Moreta és munkatársai a trópusi virágok formáját vették alapul.

A Wind Tower a jövő irodaházának mintapéldánya
©

A legérdekesebb azonban az úgynevezett Venturi-jelenséget kihasználó szélenergia-megoldás, amelynek lényege, hogy két épület – vagy épületrész – között felgyorsuló szélből termel elektromos áramot. Az összes ilyen módszer együttesen annyi energia előállítását teszi lehetővé, hogy a Wind Tower még a környezetében lévő elektromos hálózatba is be tud táplálni valamennyit a környezetbarát áramból.

Mint látható a zöld technológiák egyre szélesebb körben vetik meg a lábukat az építészet terén, így a jövő generációk számára már sem az irodai munka, sem a szállodai tartózkodás nem jár majd káros anyagok kibocsátásával és a környezet terhelésével. 

-JB-

Hozzászólások