Kikezdik az idegrendszert a szívbetegségek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A koszorúér-betegség kockázati tényezői a gondolkodóképesség romlásában, az idegrendszer működésének károsodásában is fontos szerepet játszanak. Összehangolt nemzetközi tanulmányok eredményeit ismerteti az Archives of Neurology szakfolyóirat márciusi száma.

Az iparilag fejlett társadalmak öregszenek, így ezekben az országokban egyre gyakoribbak az idősödő emberek között a gondolkodási zavarok.
   
Mivel ugyanezen népességekben az első számú halálokot a szív- és érbetegségek jelentik, logikus a vérkeringési szervek és a központi idegrendszer betegségeinek közös vizsgálata. Négy új tanulmány fontos adatokat szolgáltatott ennek a kérdésnek a megválaszolásához.
   
A szívgyógyászatban gyakran foglalkoznak az anyagcsere-tünetcsoporttal. Ez a betegek között is jól ismert "metabolikus szindróma" azt jelenti, hogy a magas vérnyomás, a kóros vérzsírszint, a cukorbetegség és az elhízás sokszor halmozottan, együtt fordul elő és így hatványozottan okoznak egészségügyi gondokat.
   
Kristine Jaffe és munkatársai 25 ország 180 kórházában vizsgáltak csaknem ötezer idős hölgyet. Azok, akiknél az anyagcsere-tünetcsoport egyik eleme sem volt, többségükben négy év múlva ugyanúgy emlékezetkiesés nélkül, gondolkodási zavaroktól mentesen éltek, mint induláskor. A metabolikus tünetcsoportban szenvedők között hét százalékban a szellemi képesség mérhető romlását figyelték meg.
   
Egy másik tanulmányban a vizsgálati alanyok között az elhízás és a gondolkodás romlása között nyolc év alatt nem találtak összefüggést - de ez csak a hölgyekre igaz. A kövér férfiak a karcsúakhoz képest szellemi képességeikből sokat veszítettek.
   
Annette L. Fitzpatrick és munkacsoportja korosodó amerikaiakat vizsgált. Aki középkorúként elhízott, annál az emlékezet, a gondolkodási teljesítmény hamarabb és többet romlott, mint a karcsúságukat megőrzők csoportjában. Az öregek között viszont a kórosan lesoványodók agyműködése károsodott kifejezettebben.
   
Elizabeth P. Helzner munkatársai a súlyos állapotban lévő Alzheimer-kóros betegeket vizsgálták. Itt is az derült ki, hogy akiknek a koszorúérbetegség szempontjából kockázati tényezőnek számító, "rossz" koleszterin szintje magas volt, vagy akik cukorbetegséggel is bajlódtak, azoknak az idegrendszeri állapota gyorsabban romlott, mint a többieké.