szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A National Geographic újságíró/szerkesztője, Marybeth Bond - már csak...

©

A National Geographic újságíró/szerkesztője, Marybeth Bond - már csak hivatásából adódóan is - rendszeresen jár egyedül külföldön, kitől is fogadhatnánk szívesebben a jó tanácsokat, mint egy tapasztalt, testőr nélküli utazótól?

Természetesen, ez esetben is a legfontosabb a megelőzés; ezzel kapcsolatban már adtunk is néhány tippet. De fejtegessük csak tovább, hogyan is kerülhetjük el a bajt:

1. A férfiak leginkább a hajviselet alapján választanak áldozatot: lófarokkal, konttyal, hajfonattal vagy egyéb, hosszú hajat igénylő frizurával rendelkező hölgyek a potenciális áldozatok – ezeket ugyanis könnyen meg lehet ragadni. Mindenesetre tény, hogy rövid hajú nők ritkábban esnek erőszak áldozatául. 

©

2. Az elkövetők gyakran szemelnek ki telefonjukba merülő, táskájukban turkáló, vagy más, elmélyült tevékenységet végző nőket, ők ugyanis elővigyázatlanabbak, így könnyebben legyűrhetők.

3. Általában korán, reggel 5 óra és fél kilenc között támadnak meg, és követnek el erőszakot nőkön.

4. A leggyakrabban nagy parkolókban – rendszeresen élelmiszerüzleteknél – válnak a nők áldozatokká. Érdemes megjegyezni, hogy a második helyen a munkahelyi parkolók/garázsok állnak, a harmadik helyen pedig a nyilvános mellékhelyiségek. A támadók olyan alkalmat keresnek, amikor megragadhatják az áldozatukat, és amilyen gyorsan csak lehet, egy félreeső helyre vonszolják, ahol nem kell tartaniuk egy rajtaütésen.

5. A nemi erőszakot elkövetők mindössze két százaléka vallotta azt, hogy fegyvert is alkalmazott a támadás során. Ez annak köszönhető, hogy a legtöbb országban akár ötszörös büntetés is járhat annak, aki veszélyes segédeszközt használt.

Tehát, ha a harciasságnak bármilyen jelét is mutatjuk, elbátortalanodnak, ugyanis elég néhány pillanat ahhoz, hogy felismerjék: túl időigényesek vagyunk, így nem éri meg velünk foglalkozniuk. A támadók egyhangúlag azt nyilatkozzák, hogy eleve nem kezdenek olyan hölgyekkel, akik ernyőt, vagy hasonló tárgyat cipelnek, mert azt már távolabbról bevethetik. A kulcscsomó kevésbé elrettentő hatású, ugyanis hogy ez fegyverré váljon, túl közel kell engedni a támadót. A lényeg: nehéz esetnek kell tűnni, így elkerülhetjük a prédát leső bűnözőket.

©

Néhány védelmi módszer

1. Ha valakik követnek az utcán, vagy a parkolóházban, esetleg beszállnak mellénk a liftbe, vagy a lépcsőházba kísérnek, és egyre gyanúsabban viselkednek, egyszerűen csak nézzünk a szemükbe! Tegyünk fel kérdéseket, mint például mennyi az idő, vagy kezdjünk általános csevegésbe: „El se hiszem, milyen rossz idő van odakinn, mindig ilyen hideg a tél ebben az országban?” Ezzel elvesztjük varázsunkat, mint célpont, ugyanis látva az arcukat, kiváló személyleírást adhatunk róluk – és ezzel ők maguk is tisztában vannak.

2. Ha valaki erőteljesen közelít felénk, tartsuk ki a kezünket magunk elé, és kiáltsuk azt, hogy „Állj!”, „Maradj!” vagy „Vissza!”. A legtöbb erőszaktevő azt állítja, hogy feladja, ha a nő kiabál, vagy azt mutatja, nem riad meg egy visszavágástól sem. Ne felejtsük, hogy a könnyű célpontra utaznak! Ha van nálunk borsspray, vegyük elő, tartsuk magunk előtt, és ezt közöljük is a támadónkkal. Higgyük el, elrettentő hatása lesz!

3. Ha valaki megragad bennünket, és nem tudjuk erővel leszerelni, túljárhatunk az eszén. Ha a csuklónkat fogja az elkövető, húzzuk vissza a karunkat, mintha hullámmozgást csinálnánk, (tenyerünk előre néz) és fordítsuk magunk irányába, miközben elrántjuk a karunkat. Nehéz az ilyen irányú mozgást végző csuklócsontokat kézben tartani. Ha felénk botlik, és mi hátra lépünk, kihasználhatjuk a lendületet, hogy az ökölbe szorított csuklónkkal halántékra, orra vagy fogakra üssünk. Ha hátulról a derekunknál ragadnak meg, csípjük meg a támadót a könyök és a hónalj között, vagy a comb belső felső, belső részén – jó keményen. 

©

4. Ha már egyértelmű a szándék, és biztosan áldozatok vagyunk, adjunk egy alapos rúgást az ágyék tájékra. A herékre mért ütés kifejezetten fájdalmas, és lehet, hogy az életünket mentheti. Persze, sokan azt mondják, hogy ettől a férfiak úgy feldühödnek, hogy képesek végzetes tettekre is, ám az erőszakot elkövetők állítása szerint az optimális célpont a kis gonddal járó nő.

5. Ha a támadó felemeli a kezét, hogy megragadjon, kapjuk el az első két ujját, és hajtsuk hátra amennyire csak lehetséges, és olyan erővel, ahogyan csak tudjuk. Garantált az izületek roppanása, az esetek nagy részében ez is meghátrálásra készteti az elkövetőt!

Természetesen, nem könnyű az ilyen helyzetekben úrrá lenni a pánikon, és az erőszak, a harc csak végső esetben lehet megoldás. Ha tehetjük, tartózkodjunk a gyanús környékektől, vagy mindig legyen velünk valaki. Ha bármi gyanúsat észlelünk, ne hessegessük el, bízzunk ösztöneinkben! Ne féljünk attól, ha netán mégis tévednénk, hogy nevetségessé válunk – inkább legyünk röhejesek, mint áldozatok!

-p-

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

Amerikai rockbanda készített klipet Hadházyék tüntetésén - videó

Amerikai rockbanda készített klipet Hadházyék tüntetésén - videó

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk

„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk

Szelfizne a világűrben? Ez sem lehetetlen a NASA ingyenes alkalmazásával

Szelfizne a világűrben? Ez sem lehetetlen a NASA ingyenes alkalmazásával

Nem is olyan elvetemült ötlet sárgarépát tenni a betonba

Nem is olyan elvetemült ötlet sárgarépát tenni a betonba