Világkörüli útra indul a berlini fal

Világkörüli útra indul a berlini fal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu

Nem csak Németország, hanem - a televíziós közvetítéseknek köszönhetően - az egész világ láthatta, amint az 1000...

 

Az eredeti még régen...
©

Nem csak Németország, hanem - a televíziós közvetítéseknek köszönhetően - az egész világ láthatta, amint az 1000 elemből dominófal kártyavárként omlik össze. Ezt megelőzően a berliniek és külföldi turisták tízezrei csodálhatták meg a különleges műanyagból készült, egyenként két és fél méter magas, mintegy 20 kilós, színes ruhába öltöztetett dominóköveket. Az elemeket német és külföldi diákok díszítették rajzaikkal, illetve írták tele őket az egykori fallal kapcsolatos gondolataikkal, és mindazzal, ami a határzárról eszükbe jutott. Külön érdekesség, hogy a hírek szerint többségben olyan fiatalok voltak a "falpingálók", akik 1989 után születtek, így az akkor történtekről csak különböző beszámolókból értesülhettek.
   
Így jött létre az a páratlan dominógaléria, amely múzeumba kerül, és nem csupán németországiba. Néhány dominómementóért már bejelentkezett a bonni történeti múzeum, és a hírek szerint a ledöntött dominótéglákért sorban állnak más múzeumok is. Sőt a szervezők szerint külföldről is nagy az érdeklődés: ezért döntöttek úgy, hogy néhány dominó hamarosan világ körüli útra indul. Izrael, Dél-Korea, Mexikó, Jemen, Ciprus és Kína már jelezték, hogy kiállítanának dominóköveket.
   
A hatalmas érdeklődést jelzi az is, hogy a dominófalat az évfordulós ünnepségen jóformán még le sem döntötték, a különös galériáról máris könyv jelent meg. A kötet felidézi a 20 évvel ezelőtt történteket, bemutatja a falutánzatot alkotó 1000 elemet és az azokon szereplő, sokak szerint egyformán szellemes, tanulságos és olykor rendkívül bölcs szövegeket alkotóikkal együtt.
   
Néhány példa a feliratok közül: "A szabadság titka a bátorság"; "A változás a fejekben kezdődik". Egy, az egykori NDK hírhedt vezetőjének, Erich Honeckernek küldött üzenet pedig úgy hangzik: "Erich! Kapcsold le a villanyt! Te leszel az utolsó!" (Mármint aki a fal leomlása után az NDK-ban marad...)

MTI