szerző:
travelline.hu

Berlin 2009-ben három jelentős történelmi eseményt ünnepel: 60 éves lesz a...

Berlin 2009-ben három jelentős történelmi eseményt ünnepel: 60 éves lesz a Német Szövetségi Köztársaság, a parlament és a kormányzat tíz éve költözött Berlinbe, valamint huszadik születésnapját ünnepli az NDK polgárainak békés forradalma, amely a Fal leomlásához és a megosztott ország egyesüléséhez vezetett.


Meglepően alacsony árak, nagyszerű minőség mellett

A németországi városokba rendkívül kedvező áron, gyorsan és biztonságosan el lehet jutni. A Lufthansa Frankfurtba, Münchenbe, Düsseldorfba alacsony áron kínál repülőjegyeket Budapestről, melyek a
http://lufthansa.com oldalon is megvásárolhatók. 

Berlinbe napi több mint 5 járattal juthatunk el müncheni, vagy Düsseldorfi átszállással. Az alacsony árak mellett sem kell lemondanunk a kényelemről, pontosságról, és magas színvonalú, ingyenes fedélzeti szolgáltatásokról. A müncheni retúr repülőjegyek már 43 900 forint áron elérhetőek illetékekkel és adóval együtt. 

A http://lufthansa.com
honlapon megtalálható Lufthansa Route Map segítségével az utasok könnyen megtervezhetik utazásaikat vagy on-line lefoglalhatják ülőhelyeiket, kinyomtathatják a beszállólkártyát. Az interaktív térképen egyszerűen és gyorsan áttekinthető, hogy mely város érhető el közvetlen járattal, illetve melyik csak csatlakozással. 

2008. decemberétől Budapestről is elérhető a Lufthansa legújabb fejlesztése, a Mobil Beszállókártya: Már 23 órával a tervezett indulás előtt bejelentkezhet Internetképes mobiltelefonján, kiválaszthatja ülőhelyét, és e-mailen vagy SMS-linken keresztül a beszállókártyáját is megkapja telefonjára. 
Ezzel már közvetlenül a beszálló kapuhoz mehet, nincs szükség külön papír alapú beszállókártyára.


Berlin folyamatosan változik. Soha korábban nem volt ekkora átalakulás a város építészeti összképében, mint a Fal leomlása és a kormány Berlinbe költözése után. Az új kormányzati és parlamenti negyed a Lord Norman Foster által újjáépített Reichstag közvetlen közelében nőtt ki a földből. Jelképesen a „szövetség köteléke“, amely a Spree folyót két helyen átszeli, de nem csupán összeköti a kancelláriahivatalt a képviselői irodákkal a Paul Löbe-házban, hanem hidat is képez a negyven éven át kettéválasztott város között. A nagy berlini évfordulók közé tartozik 2009-ben a Bauhaus – az iránymutató interdiszplincináris építészeti iskola – alapításának kilencvenedik évfordulója.

Ősszel újra megnyílik a Neues Museum a Múzeum-szigeten, ez az egyik mérföldköve az 1999- ben az UNESCO világörökségébe felvett Múzeum-sziget újjáépítésének. Ez a város sohasem alszik. Aki trendi akar lenni, aki ott akar lenni, ahol az események zajlanak, keresve sem találhat jobb helyet Berlinnél. Ha van Európában olyan város, amely sohasem alszik, akkor Berlin kétségkívül az. Ahol délután ötig kapni reggelit, és a szórakozóhelyeken, koncerteken nem érdekel senkit, ki hány éves, honnan jött, hogyan öltözik. Berlin rég kiérdemelte a legtoleránsabb európai város jelzőt. A német főváros akkor is „kötelező“ úticél, ha kulturális programokról van szó. Évek óta a három és fél milliós metropolisban születnek az új trendek. Berlin színes, laza, állandóan változik, miközben minduntalan át- és átszövi a múltja, a nem mindig dicső történelem.

Kattintson a képre, ha többre is kíváncsi!
©

Falak nélkül, szabadon
A Potsdamer Platzon 2009 januárja óta infobox mutatja a változásokat, amelyek a városban a Fal leomlása óta történtek. Az NDK utolsó helyi választásai elleni tiltakozás emlékére május 7-én nyílt a „Békés forradalom 1989–1990“ címet viselő szabadtéri kiállítás és multimédiás esemény, amely a nap 24 órájában ingyenesen tekinthető meg az Alexanderplatzon. A jubileumot ősszel soha nem látott pompával ünneplik meg a berliniek. A francia Royal de Luxe színházi csoport 14 méteres marionettfigurái több napon át ejtik ámulatba a nézőket például az Alexanderplatzon vagy a vöröstéglás városháza előtt. A központi esemény a november 9-i hatalmas népünnepély lesz a brandenburgi kapunál. Körülötte, az egykori határon iskolások állítanak fel 1,3 méter magas dominókat, a Falat jelképező építőköveket. A dominósor hossza eléri majd a két kilométert. Az ünnepség egyik csúcspontjaként egyetlen mozdulattal ledől majd ez a dominósor és vele a Fal is. Ebben a pillanatban indítják a pompás tűzijátékot, amit német együttesek koncertje követ majd.

Az év egyéb eseményei
A zene napját világszerte 340 városban ünneplik, köztük Budapesten és Berlinben is. Június 21-én a legkülönbözőbb stílusirányzatú együttesek és dj-k szolgáltatják a zenét a parkokban és szabadtéri színpadon, a hallgatóság számára természetesen ingyen. 2009 nyarán Berlin ismét nagyszabású sportesemény házigazdája lesz. Százezreket várnak a 12. IAAF könnyűatlétikai világbajnokságra. Az év  legfontosabb sporteseményének központi programjai augusztus 15. és 23. között az olimpiai stadionban zajlanak, ahol csaknem kétezer sportoló száll harcba az érmekért. A világbajnokságok történetében először a maratoni futók és a gyaloglók nem érintik a stadiont: a start és a cél is a Brandenburgi Kapunál lesz. További információkat ide kattintva tudhat meg! 

Trendek, design és divat
Aki Berlinbe látogat, vásárolni is akar. És jól teszi! Az UNESCO, amely korábban csak a kulturális és természeti értékeket tartotta számon világszerte, 2006- ban Berlint a design városává nyilvánította. Ez Európában egyedülálló! Az utóbbi években száz számra nyíltak a különlegességeket, kis szériás, egyedi modelleket kínáló butikok, használt luxusholmikat áruló boltok. A táskamániások biztos felkeresik a Tausche Taschen boltot a Helmholtzplatzon vagy az Ich Ich Ich boltot a Kopernikusstraßén. A Kurfürsterdammon találhatók a nagy tervezők és divatmárkák boltjai, valamint a többemeletes bevásárlóparadicsomok, mint a Niketown, szemben vele a híres KaDeWe, amely a kontinens legpatinásabb áruházainak egyike.

Városnézés másképpen - Történelmi időutazás

Tekintse meg galériánkat, kattintson!
©

A Fal 28 éven át határozta meg Berlin városképét. Manapság a kettéosztottság végképp a múlté, csak néhány hely – például a Checkpoint Charlie és az East Side Gallery – emlékeztet a szürke építményre. A történelem szerelmesei azonban végigjárhatják a Fal nyomvonalát, és több vezetett túrából is válogathatnak. Az art: Berlin és a Stadtverführung Kulturbüro például két- és háromórás sétát tart a Fal mentén. Ingyenes a New Berlin Tours három és fél órás gyalogos vezetése a brandenburgi kaputól a Checkpoint Charlie-n és a Múzeum-szigeten át az egykori SS-főhadiszállásig. A kényelmesebb turisták buszos túrát is tehetnek. A képernyőkkel felszerelt buszban eredeti film- és hangdokumentumokkal egészítik ki az élőben látottakat.

WelcomeCard 2009, sok kedvezménnyel
Érdemes megvenni a Berlin WelcomeCardot: a 48 órára érvényes bérlet 16,5 euróba a 72 órás pedig 22 euróba kerül, amellyel minden tömegközlekedési eszközön ingyen lehet utazni a városban, emellett szabad belépést vagy akár 50 százalékos kedvezményt biztosít mintegy 130 helyszínen, illetve szolgáltatónál, s egy kezelhető méretű útikönyv is jár hozzá. A közeli Potsdamra is kiterjesztett érvényű Berlin/Potsdam kártya két, illetve három euróval kerül többe, s egy felnőtt mellett még három 14 éven aluli gyerekre is érvényes. Új, kedvezményt biztosító kártya Berlinben a „SchauLust Berlin“ kártya, amely felnőtteknek 19 euróba, gyerekeknek és diákoknak 9,5 euróba kerül, és három egymást követő nyitvatartási napon ingyenes belépést biztosít hetven állami múzeumba.

További képek a német fővárosról a képre kattintva
©

Múzeumok - Művészeti nagyüzem
Várhatóan nagyon nagy érdeklődést vált ki a Bauhaus-kiállítás, amelyet a kilencvenéves jubileum alkalmából szerveznek a Martin Gropiusházban. A tárlat teljes körűen bemutatja a Bauhaus-mesterek és tanítványaik alkotásait. A jelentős kulturális események közé tartozik a Múzeum-szigeten fekvő Neues Museum újranyitása október 15-én. Az épületet a második világháborúban teljesen lerombolták. 2004-ben David Chipperfield tervei alapján elkezdték az újjáépítését, pontosabban „óvatos továbbépítését“. Itt helyezik el egyebek mellett az Egyiptomi Múzeum gyűjteményét, beleértve Nofreteté világhírű mellszobrát is. Ugyancsak hosszú idő után az idén fejeződik be a múzeummá alakított schönhauseni kastély szanálása. Teljes pompájában megtekinthető lesz a hajdani porosz királyi rezidencia néhány terme csakúgy, mint Wilhelm Piek, az egykori NDK-államelnök dolgozószobája. Nehéz választani a német főváros több mint 170 múzeuma és 420 galériája között. Ha mégis erre kényszerülünk, az idei év művészeti eseményeinek sorából ne hagyjuk ki a Múzeumok hosszú éjszakáját augusztus 29-én. Szeptember 24. és 27. között várja vendégeit az elmúlt években a kortárs művészet rajongói számára már kihagyhatatlanná váló art forum Berlin a Tempelhof repülőtér kiállítási területén. Aki a design iránt érdeklődik, annak érdemes meglátogatnia a július 3. és 7. Között a Berlin Arenában rendezett DMY International Design Festivalt.

Világörökség
A német főváros négy  UNESCO-világörökség címmel büszkélkedhet. A Múzemsziget, a berlini kastélyok és kertek, valamint az 1913 és 1934 között épült lakónegyedek (Wohnsiedlungen der Moderne), mellett Berlint a design városává is nyilvánították.

Kedvező ár. Nagyszerű minőség. Németország, az úticél.

Németország gazdag élményekben és mégis nagyszerű minőséget kínál kedvező áron! Használja ki a kiváló infrastruktúránkat, hogy összekösse egymással az izgalmas városlátogató utazásokat, a bevásárlóutakat, a pihentető wellness létesítményeket, a sportos kirándulásokat és a gasztronómiai élményeket. Németország = feledhetetlen pihenés - kedvező áron!


Válasszon a németországi szolgáltatók ajánlatai közül német és angol nyelven a http://www.nemetorszag.travel/specialoffers oldalon vagy keresse fel utazási irodáját; meglátja, nagyszerű minőségű, érdekes, pihentető vagy izgalmas, kalandos és legfőképpen kedvező árú ajánlatok várják a sokszínű Németországban! A nyaralások alatti átlagkiadásokat tekintve Németország kedvezőbb,mint Svájc, Ausztria, Görögország, Spanyolország, Olaszország és Nagy-Britannia.Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hajós András: Ti legalább fiatalon is szépek voltatok

Hajós András: Ti legalább fiatalon is szépek voltatok

Otthon karácsonyozhat Bróker Marcsi, ám a nyomkövetőhöz hozzá kell szoknia

Otthon karácsonyozhat Bróker Marcsi, ám a nyomkövetőhöz hozzá kell szoknia

73 évvel az atomkísérlet után is jól látható a Csendes-óceán "sebe"

73 évvel az atomkísérlet után is jól látható a Csendes-óceán "sebe"

Több száz tüntető zavarta meg Peter Handke Nobel-díjának az átadását

Több száz tüntető zavarta meg Peter Handke Nobel-díjának az átadását

Ezen a karácsonyi koncerten Föld körüli utazást tehet

Ezen a karácsonyi koncerten Föld körüli utazást tehet

Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít és háborúzik

Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít és háborúzik