Napi tipp: ezt tegyük, ha hullik a hajunk

Napi tipp: ezt tegyük, ha hullik a hajunk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Felnőtteknél a haj minősége részben genetikai adottságoktól, részben pedig táplálkozási, életviteli, hajápolási szokásoktól függ.

A hajjal kapcsolatos problémák közül legtöbben a hajhullás miatt keresik fel a bőrgyógyászati rendeléseket, jellemzően tavasszal és ősszel jelentkeznek sokan ezzel a tünettel. Lehet, hogy egyszerűen fiziológiás hajváltásról van szó, ám ha a hajhullás mértéke meghaladja a napi 60−100 szálat, akkor elképzelhető, hogy belső szervi probléma húzódik a háttérben. Nagyfokú hajhullásnál laboratóriumi vizsgálattal érdemes kezdeni a kivizsgálást, ahol a rutinellenőrzés mellett megnézik a gyulladásra utaló értékeket és egyes hormonok, de gyanú esetén fogászati, gégészeti, urológiai, nőgyógyászati vizsgálatot is kérnek. Fontos tudni, hogy ha a baj okát sikerül megszüntetni, a hajhullás nem szűnik meg azonnal, többnyire csak két hónap múlva láthatunk eredményt.

©

A kiváltó okok között nem ritka a hormonális hatás. Mind a nőknél, mind pedig a férfiaknál gyakori az úgynevezett androgén alopecia, amely a férfi nemi hormonok hatására alakulhat ki. Férfiakon a haj megritkulásával, elvékonyodásával együtt a fejtetőn és a homlok két oldalán alakulnak ki kopasz foltok, míg a nőknél általában a fejtetőn ritkul meg haj, de a kontúrja megmarad. Egyes gyógyszerek mellékhatásaként szintén kialakulhat hajhullás és ezt a gyógyszer betegtájékoztatóján fel is tüntetik. Legismertebb a daganatos betegségek kezelésére használatos citosztatikumok kiváltotta, nagyfokú hajhullás, ami egyes készítmények esetében teljes kopaszsághoz vezet. Jó tudni, hogy a kezelések befejezése után a haj visszanő, sőt a tapasztalatok szerint általában még sűrűbb és vastagabb lesz, mint amilyen a gyógyszer alkalmazása előtt volt.