szerző:
travelline.hu

A teraszáról az Eiffel-toronyra nyílik kilátás, és néhány...A teraszáról az Eiffel-toronyra nyílik kilátás, és néhány méterre tőle ott a Szajna-part. Odabenn 17. századi kárpitok díszítik a mérhetetlen mennyiségű arannyal és márvánnyal felcicomázott szobák és lakosztályok falait, amelyek közt ha csak egyetlen éjszakát töltünk el, akkor is több százezer forinttal lesz könnyebb a pénztárcánk.

Valahogy így néz ki a világ legjobb szállodája, amely (mint a felvezetőből kitalálható) természetesen Párizsban van, és – most kapaszkodjanak meg! – egy angol király, V. György nevét viseli. Most őszintén, ki érti ezeket a franciákat?!

A magyar szállodák után elkészítettük a világ legpazarabb, legexkluzívabb hoteljeinek top 10-es listáját is, amelyen nagy büszkeségünkre egy magyar luxuslétesítmény is helyet kapott. A hazai rangsorban „csak” második pozícióban szereplő Four Seasons Hotel Gresham Palace példája jól mutatja, hogy a világ elitjébe való bekerüléshez nem elegendő csupán a szokásos mutatók (a szolgáltatás minősége, a személyzet készségessége, a kikapcsolódási lehetőségek változatossága, a szobák, lakosztályok komfortja és besorolása, az éttermek kínálata és az épület kivitelezése) lehető legkiválóbb teljesítése, de az sem mindegy, milyen környezetben található meg az adott szálloda. Márpedig ebből a szempontból a budapesti hotel sincs elmaradva a többiektől, hiszen esténként a kivilágított Lánchíd, a Duna és a Parlament is van olyan látvány, mint a csupa vas Eiffel-torony.
Következzék hát a Top 10, amelyet ezúttal is rangos utazási magazinok és honlapok (Travel + Leisure, Condé Nast Traveller, Five Star Alliance) interneten közölt adatainak felhasználásával állítottunk össze:


  Szálloda  Pontszám
  (Település, ország)  
   
1. Four Seasons Hotel George V  
 (Párizs, Franciaország)269,29
2. Le Sirenuse   
 (Positano, Olaszország)268,39
3. Peninsula Hong Kong  
 (Hong Kong, Kína)267,61
4. Singita Sabi Sand  
 (Kruger Nemzeti Park, Dél-Afrika)221,22
5. Oberoi Rajvilas  
 (Dzsaipur, India)220,28
6. Sanctuary Hotel at Kiawah Island Golf Resort   
 (Kiawah Island, USA)220,07
7. Four Seasons Hotel Gresham Palace   
 (Budapest, Magyarország)219,93
8. Ngorongoro Crater Lodge   
 (Ngorongoro-kráter, Tanzánia)218,61
9. Four Seasons Resort Chiang Mai  
 (Csiangmaj, Thaiföld)218,49
10.   Londolozi Private Game Reserve   
 (Kruger Nemzeti Park, Dél-Afrika)217,97

    
A listán egy amerikai, valamint három-három európai, afrikai és ázsiai hotel kapott helyet, amelyből nem igazán tűnik ki az utóbbiak – vagyis az ázsiaiak, azon belül is India és Kína – masszív előretörése, pedig a világtrend éppen erről szól. Tavaly mintegy 850 millió turista járta be keresztül-kasul a bolygónkat, 2020-ban pedig (az előrejelzések szerint) már 1,6 milliárdra fog emelkedni a pihenési, üdülési céllal utazók száma. Ennek az óriási embertömegnek ma a 20 százaléka áramlik Kelet-Ázsiába, illetve a csendes-óceáni térségbe, ám bő egy évtized múlva már minden negyedik turista veszi majd arrafelé az útját. Jogosan vetődhet fel ennek kapcsán is a kérdés, hogy a világ egyetlen hétcsillagos szállodája, a dubai Burdzs al-Arab vajon miért nem szerepel a Top 10-ben. Nos, a válasz egyszerű: az internetes ranglisták sem említik meg a nevét, hiszen azok is csak legfeljebb öt csillagig vállalják a hotelek értékelését, mert az afölötti kategóriákat már nem lenne sportszerű ajánlani egy átlagturistának.

Európa örülhet tehát a jelenlegi listavezetőnek, amelyet jövőre talán már a dobogóról is letaszítanak keleti vetélytársai. Az arisztokratikus nevű Four Seasons Hotel George V nyolcemeletes épülete egyébként Párizs szívében található, s 245 szobája közül jó néhány egy-egy lakásnak is beillene: a 37–80 négyzetméteres helyiségek még így is eltörpülnek a 85–380 négyzetméteres lakosztályok mellett. A pompás szállásokat 740 és 2045 euró közötti árakon kínálják egy éjszakára, vagyis 185 ezer és félmillió forint közötti összeget kell fizetni egyetlen kellemes estéért. Akinek telik rá, annak jó szívvel ajánljuk, akinek meg csak panzióra futja, azt azzal vigasztaljuk, hogy végül is nem a hely, hanem a társaság a fontos.

Korábban:

Magyarország top 10 szállodája

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem lett ócskavas a legendás Malév-gép

Nem lett ócskavas a legendás Malév-gép

Kim Dzsong Un rakétákat lövöldözött a Japán-tengerbe

Kim Dzsong Un rakétákat lövöldözött a Japán-tengerbe

Teszten az abszolút profi fényképező, a Lumix S1R – nem pehelysúlyú versenyző

Teszten az abszolút profi fényképező, a Lumix S1R – nem pehelysúlyú versenyző

Tóta W. Árpád: Ostrom előtt és után

Tóta W. Árpád: Ostrom előtt és után

Cápa a javából: egy makulátlan BMW M635 CSi keresi új gazdáját

Cápa a javából: egy makulátlan BMW M635 CSi keresi új gazdáját

Magyar tűzoltók is mennének oltani az amazóniai erdőtüzet

Magyar tűzoltók is mennének oltani az amazóniai erdőtüzet