Nem készült az olimpia halasztására a MOB

Nem készült az olimpia halasztására a MOB

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Anyagi károkról még korai beszélni, a felkészülésre kapott "nem kevés" kiegészítő forrást már visszautalták a kincstárnak.

A tokiói olimpiát nem eltörölték, hanem megmentették – mondta Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Vékássy Bálint főtitkár. A MOB irányítói elmondták, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a keddi döntést megelőző hetekben minden létező szereplővel folyamatosan kommunikált. Kulcsár szerint a halasztás volt a legjobb a lehetőségek közül.

A MOB ugyanakkor nem készült a halasztásra, nem volt B forgatókönyve, úgy tervezte, hogy a játékok július 24-én elkezdődnek.

A testület vezetősége most arra számít, hogy így világbajnokságok szervezésére törekszenek majd a nemzetközi sportszövetségek. A főtitkár megerősítette, hogy aki már megszerezte a tokiói kvótát, az megtarthatja, a magyar csapat összetétele azonban vélhetően más lesz 2021-ben, mint lett volna idén.

Az elnök hozzátette: a kvalifikációs rendet tiszteletben kell tartani, a halasztás pedig teret biztosít arra, hogy egy nyugodt és továbbra is fair folyamat mentén választódjanak ki az ötkarikás résztvevők.

Hogy anyagi kár éri-e a Magyar Olimpiai Bizottságot a halasztással, arról Vékássy szerint még korai beszélni, de példaként említette, hogy a vitorlázók konténere már elindult Japánba, Hamburgból kellett visszafordítani, és ez máris plusz költséget jelent a szervezetnek. A szállások és repülőjegyek átütemezése a jövő feladata lesz, de optimisták. Már csak azért is, mert a világon további 205 nemzeti olimpiai bizottság is hasonló gondokkal küzd.

A felkészülésre szánt állami forrásokról beszélve Kulcsár elárulta, hogy néhány hete kiegészítő forrást kaptak a kormánytól, "nem is keveset". Ezt visszautalták a kincstárnak. 

A 2020-as nyári játékokat július 24. és augusztus 9. között, a paralimpiát pedig azt követően rendezték volna Tokióban. A keddi halasztást követően új időpont még nincs. Thomas Bach NOB-elnök szerint nem feltétlenül nyáron tartják majd meg az olimpiát, John Coates, a NOB tokiói szervezéssel foglalkozó koordinációs bizottságának vezetője viszont úgy nyilatkozott, hogy 2021-ben is az eredeti időpont környékén lehet az esemény.

A modernkori játékok 124 éves történetében korábban nem volt példa halasztásra.

Hozzászólások