szerző:
Niklasson Katalin
Tetszett a cikk?

Két katasztrófa, hidegvérű gyilkosságok, összesen 76 halott, több száz sérült, számtalan rémült áldozat – a tettes szerint ez marketingakció volt, amivel a kiáltványára akarta felhívni a figyelmet. Az 1500 oldalas manifesztum szövegét nagyrészt különböző „patrióta”, „nacionalista” és „konzervatív” blogokból másolta ki.

Amint elterjedt a norvég Utøya szigeten zajlott szörnyű mészárlás híre, az is nyilvánvalóvá vált, hogy az elkövető valószínűleg az iszlámellenes, nacionalista táborból érkezett. Gyorsan kiderült, hogy szélsőjobboldali blogokat írt, populista jobboldali szervezet tagja: a norvég tömeggyilkos nem a semmiből tűnt elő. 

Otthon volt az európai multikulti-gyűlölők és az iszlámellenesek köreiben – akik most mind sietnek leszögezni, hogy Breivik félreértett valamit.
A norvég tömeggyilkos évek óta publikált bizonyos blogokon, amelyek most mind igyekeznek elhatárolódni tőle.

Nem ölnek gyerekeket, főleg nem a saját rasszukból származókat

Anders Behring Breivik – érvelnek – valóban a jobboldalon állt, de valamit félreértett. A bombák és a tömeggyilkosság nem tartozik az eszköztárukba, amellyel meg akarják szabadítani a nyugati világot a multikulturálisoktól és a kultúr-marxistáktól. Nacionalisták és keresztények definíció szerint nem ölnek kisgyerekeket, „főleg nem a saját rasszukba tartozó gyerekeket” – idézi a Spiegel online az egyik bloggert. 

©

Konzervatív katasztrófa

A német „Politically Incorrect” politikai blog, amely magát nem radikális jobboldaliként definiálja (mert Amerika- és Izraelbarát), „Anders B. esete konzervatív katasztrófa” címmel publikált cikket. Pusztító katasztrófaként aposztrofálja a norvégiai mészárlást – mintha természeti csapásról vagy balesetről számolna be.

„Konzervatív katasztrófa” a mészárlás a bloggerek számára, mert túl nagy az összhang Breivik írásai és ezen blogok között. Amit ír, a Politically Incorrect fórumain is szerepelhetne a blog egyik szerzője szerint. Azt nem tudjuk, elmebeteg-e, és állapota azóta esetleg rosszabbodott – mentegetőznek ugyanakkor.

Ideológiai gyökerek

A Document.no, ahol Breivik több hónap alatt mintegy 75 hozzászólást publikált, és folyamatosan kereste Hans Rustad kiadóval a kapcsolatot, megpróbál elhatárolódni a tömeggyilkostól. A nagy ideológiai összhangra tekintettel nehéz helyzetben van. Az sem teszi könnyebbé a dolgát, hogy Breivik - először 2009 szeptember 8-án, majd még két alkalommal - publikálta ott a röpiratát.

Anders Behring Breivik ugyanakkor nem az egyedüli szerzője az Andrew Berwick álnéven publikált, „2083 - Európai Függetlenségi Nyilatkozat” című, 1500 oldalas összeállításnak. Manifesztumában keresztes hadjáratra szólít fel az iszlám ellen Európában. 

A szöveg több száz oldalát különböző szélsőjobboldali bloggerek posztjaiból ollózta össze. Tucatnyi fejezet eredetileg a Gates of Vienna (GoV - "Bécs kapui") blogban jelent meg az elmúlt évek során, illetve a The Brussels Journalban – ezek a leggyakrabban idézett források.

Breivik az ideológiáját a „bécsi iskola gondolkodásmódjának” aposztrofálta, ami közvetlen utalás a GoV-blogra.

Különös azoknak a blogoknak a világa, melyben Breivik otthonosan mozgott. Nyíltan nyugatbarát és amerikabarát, Izraellel rokonszenvező, ugyanakkor muszlimellenes, agresszív, keresztény, monokulturális, gyakran ellenséges mindennel, ami liberális, multikulti, nemzetközi.

Breivik évek óta terjesztette eszméit különböző jobboldali blogokon. A LittleGreenFootball (LGF) úgy véli, Anders Breivik publikált 2005 decemberéig Fjordman néven – szélsőséges körökben jól ismerik ezt a nevet – és ezzel késhegyre menő vitát indított. Fjordman elegánsan fogalmazott esszékben írt a muszlimok, a liberálisok és a multikultik ellen, és ezeket a szövegeket gyakran idézi a norvég terrorista a kiáltványában. A Gates of Viennán a Bodissey báró néven publikáló blogger szerint lehetetlen, hogy Fjordman lenne a terrorista, és hosszan érvel amellett, miért.

©

Van még egy tény, ami ezt bizonyítja: Breivik már 2009-ben megpróbálta felvenni a kapcsolatot Fjordmannel. A norvég tömeggyilkos a [email protected] címről írt a bloggernek, azt kérdezte, érdekli-e az akkor 1100 oldalas pamfletje. Fjordman nem volt elragadtatva a szövegtől, mert – amint ezt a Spiegel a fentebb említett cikkben idézi – nem különbözött a többi ilyentől, és ennél radikálisabb szövegeket a kocsmában is hall. Most pedig ő maga a dokumentum legfontosabb társszerzője.

A "2083" egy kollázs: nagyrészt olyan esszékből és cikkekből áll, melyeket különböző „patrióta”, „nacionalista” és „konzervatív” blogokból másolt ki. Fjordmantól legalább 38 fejezetet és alfejezetet vett át.

Breivik Utøya szigetén 68 fiatalt gyilkolt meg, akik az ő beteg világában „kultúr-marxistának” számítanak. Nyolc ember halt meg a robbantás miatt. (A hírek elször 90 ember haláláról szóltak, de a norvég rendőrség végül 76 áldozatról értesítette a sajtót.) Éveket töltött a tervezéssel, és ahogy a dokumentumban írja, 317 000 eurót költött a terrortámadásra.

Marketingakció

„Mindez persze eltörpül az áldozat mellett, amit a marketingakcikóért hoztam, hogy a könyv forgalomba kerüljön.” Két katasztrófa, hidegvérű gyilkosságok, összesen 93 áldozat, több száz sérült, számtalan rémült ember – a tettes szavai szerint ez egy marketingakció volt.

„A második világháború óta legnagyobb (náci) szörnyetegnek fognak címkézni” - olvasható a szövegben, amely a következő szavakkal zárul: „Azt hiszem, ez lesz az utolsó bekezdés. Most július 22-e, péntek van, 12 óra 51 perc.”

Gyászolók és túlélők a norvég mészárlás után - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bezárkózott villájába a norvég mészáros apja

A norvégiai kettős merénylet elkövetésével gyanúsított Anders Behring Breivik apja bezárkózott a dél-franciaországi Cournanelben lévő villájába, ahol második feleségével él csendőri védelem alatt - közölte az AFP francia hírügynökség tudósítója.

hvg.hu Hálózat

Ilyen volt a norvég gyanúsított Facebook-profilja

Konzervatív, keresztény, vadász, videójátékos és szabadkőműves, kopaszodó, szőke harmincas az a férfi, aki a gyanú szerint rendőr egyenruhába öltözve 76 ember halálát okozta a norvég fővárosban.

MTI Itthon

Norvégiai mészárlás: megszólalt a Jobbik

A Jobbik elnöke emberiségellenes bűncselekménynek minősítette a pénteki norvégiai mészárlást. Vona Gábor hétfői budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor felháborodását is kifejezte, amiért "néhány magyar sajtótermék" szerinte megpróbálta összemosni a Jobbikot a merényletet elkövető norvég férfival.

MTI Világ

Bíróság előtt a norvégiai mészáros

A 13 órakor kezdődő tárgyaláson határoznak a norvégiai kettős merénylet gyanúsítottjának előzetes letartóztatásáról - közölte hétfőn az oslói körzeti bíróság szóvivője. A rendőrség kérésére a tárgyalás zárt lesz.