szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amazon, Google, Yahoo - a világ webes nagyhatalmai mind szemet vetettek a Hulu online tévézést kínáló szolgáltatásra. A tulajdonosok szerint a streaming platform kétmilliárd dollárt ér, de már félmilliárd is szóba kerül.

A Hulut el fogják adni. Értéke egy és kétmilliárd dollár között lehetett az elemzők szerint. A Hulu tulajdonosai nyilván a felső határ felé szeretnék terelni az árat, de egyre több kérdés merül fel, vajon tényleg érdemes-e ennyi pénzt ölni a platform megvásárlásába. Mennyit ér a cég, ha mindenütt ingyen elérhető a szolgáltatás? – veti fel a kérdést a Spiegel.

©

Az NBC Universal, a Fox Entertainment, a Disney-ABC Television és a Providence Equity Partners a hét végéig hosszabbította meg a határidőt, míg a potenciális pályázók benyújthatják az ajánlatukat.
 
Miután a leendő vásárlók betekintést nyertek a cég pénzügyi helyzetébe, úgy tűnik, megcsappant a vásárlási kedv. Az iparági pletykák szerint ugyanis a Hulu bizonyosan nem lesz nyereséges. A jelek szerint nem tudnak annyi reklámot eladni a felületre, amennyit eredetileg terveztek, már olyan spekulációk is keringenek, hogy egyik ajánlat sem haladja meg a félmilliárd dollárt – áll a Spiegel cikkében.
 
Ezen az áron nyilván nem fogják elkótyavetyélni. Ráadásul a Yahoo erősen érdeklődik a cég iránt, ahogy az Amazon is. A legvalószínűbb mégis az, hogy a Google tudja majd állni az árversenyben a leginkább a sarat - egy olyan cégért, amelynek nem ismerik a pontos értékét. 
 
A Hulu előnyei
 
Tagadhatatlan persze, hogy a szolgáltatásnak vannak előnyei. Az Omnicom-csoport adatai szerint az amerikai internetezők 80 százaléka használja az internetet tévézés helyett, és az USA lakosságának fele természetesnek veszi, hogy a net filmek és tévés tartalmak értékesítésére is használható. Ebből – az illegális megoldások mellett - két modell profitálhat. Az egyik a Hulué – a web-alapú alapszolgáltatás a felhasználó számára ingyenes, a céget a reklámok hivatottak eltartani – némi fizetős prémiumszolgáltatásból befolyó összeg mellett. A másik a Netflix-modell, azaz effektíve DVD-kölcsönzőként működik. Emellett persze élő ajánlataik is vannak, amely a fizetős tévéhez hasonlóan működik.

Bár az ellentét kevésbé élesnek tűnik, ugyanarról van szó, mint a fizetős tévé kontra ingyen adás esetében. A Netflix az elmúlt két év során robbanásszerűen fejlődött és terjeszkedett, nyilván a terjedő internetkapcsolatnak és a szórakoztató-elektronikai termékeknek, elsősorban a nagyképernyős tévéknek köszönhetően.
 
Ebből az Amazon is szívesen profitálna, az Apple is ambiciózus terveket dédelget, bár az iTunes már nem kínál 99 centes TV-sorozatokat „kölcsönzésre”, azaz streaming formájában, de 2-3 dollárért HD minőséget vásárolni van mód. A kölcsönzés nem volt elég népszerű az Apple magyarázata szerint. Lehet, hogy ez a gond a Huluval is? 
 
Az USA-ban a platform az ötvenedik legnépszerűbb weboldal az Alexa rangsor szerint. A Netflix a 21. helyen áll. Persze a népszerűségéből hirtelen tud veszíteni – ahogy megtörtént július közepén is, amikor 9,99 dollárról 15,98 dollárra emelte a DVD-küldést és internetes letöltést ötvöző ajánlatát. A részvényei azonnal harminc százalékkal estek, nyilván mert jelentős ügyfélvesztésre számított a piac.
 
Mindent összevetve nem egyszerű feladat pénzt keresni a filmekkel és televíziós tartalmakkal az interneten. Minden felhasználó azonnal akarja a tartalmat, a lehető legjobb minőségben és kifejezetten olcsón, vagy ingyen. És ebben az illegálisnak bélyegzett csatornákkal szemben a jelenlegi legális megoldások képtelenek versenyezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Új technológiák

Szemet vetett a Hulura az Apple

Már nem csak a Google, a Yahoo vagy az Amazon, de az Apple is jó üzletet lát a közel egymillió előfizetővel rendelkező streaming szolgáltató felvásárlásában.

Letartóztatták a nőt, aki ellopta Nancy Pelosi laptopját

Letartóztatták a nőt, aki ellopta Nancy Pelosi laptopját

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

Tovább gyorsul a járvány Spanyolországban, több mint 84 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma a hétvégén

Tovább gyorsul a járvány Spanyolországban, több mint 84 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma a hétvégén