szerző:
hvg.hu/MTI

Az amerikai oceanográfiai és atmoszféra-kutató hivatal (NOAA) műholdfelvételek segítségével követi nyomon Golf-öbölben úszó olajfolt útját. A szennyezés közel kétezer négyzetkilométeren terül el a vízen és New Orleans környékén éri el az amerikai partokat.

A NASA Terra és Aqua műholdjai által készített felvételeken jól kivehető egy vessző alakú képződmény a víz felszínén, mely tükörként veri vissza a ráeső napfényt. A közel száz kilométer széles olajfolt szürke pacaként jelenik meg a valós színképű műholdas fotókon, melynek északi része már a Mississippi deltáját is elérte.

©

A műholdak tudományos műszereivel további foltok is kimutathatók, melyek eltérő irányban terjedtek tovább a felrobbant fúrótoronytól. Ezeket a kisebb méretű szennyeződéseket északabbra sodorták az áramlatok így később érnek partot, de ezek a foltok is komoly károkat okozhatnak az élővilágban.

17000 hordónyi olaj ömlött a tengerbe a fúrótoronyról, valamint a tragédia helyén folyamatosan szivárog az olaj tenger mélyéről. A NOAA diszperzáns anyagokkal, valamint égetéssel próbálja semlegesíteni a vízbe jutott szennyeződést.

©

A BP bejelentette: minden jogos kártérítési követelést kifizet a Mexikói-öbölben történt olajszennyeződéssel kapcsolatban. Ezt az elsüllyedt olajplatformot és a mélytengeri olajkutat üzemeltető brit olajcég vezérigazgatója közölte. "Világossá tettük, hogy a jogos követeléseket megtérítjük" - jelentette ki Tony Hayward az NPR amerikai közszolgálati rádióban, hozzátéve: a kisebb összegeket azonnal kifizetik. A londoni központú vállalat vezetője hozzátette: teljes mértékben vállalják a felelősséget az olajfoltért, és megtérítik a kárelhárítási műveletek költségeit.

©
Előző nap Barack Obama amerikai elnök megerősítette: a Fehér Ház a szivárgásért BP-t tartja felelősnek, a brit olajcégnek kell megfizetni a felmerülő kiadásokat. A BP korábban azt közölte, hogy napi 6 millió dollárt fordít az olajfolt eltakarítását célzó erőfeszítésekre.

Hayward elmondta: cége jelenleg olyan megoldáson dolgozik a szivárgás megszüntetése végett, hogy egy hatalmas konténert helyeznének el a megsérült kút felett, amely útját állná az olaj terjedésének, s ahonnan az olajat a felszínre lehetne vezetni egy tankerbe. Azt mondta, a berendezés a hét végéig a helyére kerülhet.

A BP vezetője kifejtette: a másik lehetőség, hogy új kutat fúrnának, mintegy "megcsapolva" a felszálló régi csővezetéket a szivárgási pontok alatt. Ezáltal meg lehetne gátolni a tenger további szennyezését, mert így az olaj az ép csőben jutna a felszínre.

A brit vállalat ezenkívül továbbra is próbálkozik azzal, hogy mélytengeri robotjárművekkel megjavítsa azt a vészszelepet, amelynek az olajplatform április 20-i felrobbanása azonnal el kellett volna zárnia a kutat, de nem működött. "Senki nem érti, miért nem működött; 160 olajcég képviselőit hívtuk össze Houstonban (Texas) a feladat megoldása végett" - mondta. A CBS News hírcsatorna megállapította: legjobb esetben is még legalább egy hétig ömlik a tengerbe a kőolaj az 1500 méteres mélységben található kútból.

A BP által a kút elzárására tervezett manővert ilyen mélységben még soha nem hajtották végre. Az elképzelés szerint egy 74 tonnás, beton-fém kupolát eresztenének a kút fölé, ahonnan az olajat felpumpálnák egy szállítóhajóba. Ennek az akciónak a végrehajtásához még legalább 6-8 napra van szükség.

A CBS híradása szerint a partvidék védelme érdekében további olajterelő gátakat fektetnek a vízre, de ez az erőfeszítés egyre hiábavalóbbnak tűnik a part felé áramló olajtömeg láttán. Az olaj lefölözését végző tisztító hajók és az olaj lebomlását segítő vegyszereket szóró repülőgépek munkáját vasárnap ismét rossz időjárás, több méter magas hullámok hátráltatták.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Újabb olajszivárgás a Mexikói-öbölben

Újabb olajszivárgást észleltek a Mexikói-öböl azon részében, ahol a múlt héten elsüllyedt egy olajfúró torony, és szakértők szerint a korábban becsültnél ötször több nyersolaj kerül a tenger vizébe - közölte az amerikai parti őrség.

MTI Világ

Közeledik az USA partjaihoz az óriási olajfolt

Lassan mozgó környezeti katasztrófának nevezte az MSNBC hírtelevízió keddi tudósításában a Mexikói-öbölben a tenger felszínén észak felé úszó olajszennyeződést, amely a hétvégére elérheti a partokat.

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Miért távozott a PDSZ a Ligából?