szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előfordulhat, hogy Ön még soha nem hallott a TruePositionról. Ám ha van mobiltelefonja, a geolokációs technológiát kínáló cég tudhat Önről - a hívásairól, sms-eiről, arról, hogy most éppen hol van. Bárkit lekövethetnek az USA-ban, Európában, a Közel-Keleten, Latin-Amerikában vagy a Karibi térségben a Wired cikke szerint.

A TruePosition egy pennsylvaniai cég, mely geolokációs technológiát kínál. Tudatosan maradnak a háttérben - ők a világ legfontosabb geolokációs cége, amelyről soha senki nem hallott.

Eredetileg legnagyobb ügyfeleik amerikai telefontársaságok voltak, akiknek az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission, FCC) előírása szerint pontos helymeghatározással kell segíteniük a rendőrök, a tűzoltók és mentők munkáját. Az USA-ban évente több mint hatvanmillióan telefonálnak a 911-re, és mivel egyre több hívás érkezik mobilról, ami - mint a neve is mutatja - nincs lakcímhez rendelve, az FCC megkövetelte, hogy a mobilszolgáltató kérésre pontos helymeghatározást adjon a segélyhívó központnak. Ehhez használják a TruePosition technológiáját.

Nem verték nagydobra, de a TruePosition az elmúlt négy évben világszerte terjeszkedett, és már nem csak a segélyhívó központok munkáját könnyíti meg. A Wired cikkében több részletet is ismertet a TruePosition fő tevékenységéről, a "location intelligence" kifejezésből rövidített LOCINT technológiáról, mely nem csak a hírszerzés vagy a bűnüldöző szervek számára elérhető. Bármilyen védeni vágyott infrastruktúra köré láthatatlan digitális falat képesek húzni. Egy kőolaj-finomító, egy atomerőmű esetében például a figyelőrendszer adatbázisában szerepel mindazok telefonszáma, akik jogosultak belépni. Ha valaki jogosulatlanul tartózkodik a területen, a telefonja alapján azonnal jelzik az illetékeseknek - ecsetelte az előnyöket a TruePosition marketingigazgatója, Brian Varano a Danger Roomnak.


A TruePosition ezt geofencingnek hívja, ami földrajzi határfigyelést jelent. A cég hivatalos jelentése szerint a helymeghatározó technológia valós idejű és a múltban történt wireless eseményeket gyűjt, analizál, tárol és mutat meg, illetve a megfigyelt mobiltelefon használóinak helyzetét követi.

Arra is lehet használni, hogy jelezzen a hatóságoknak, ha egy terroristagyanús egyén, vagy egy bűnöző belép a reptéri terminálba, buszpályaudvarra vagy más esetleges célpontra. Meg tudják figyelni a gyanús alakok helyzetét, le tudják hallgatni, kivel mit beszélnek, megnézhetik, milyen üzeneteket váltanak.

A  TruePosition az Egyesült Államokban mobiltelefon-szolgáltatóknak értékesíti a szolgáltatást, de gyanús, hogy a kormány is a vásárlói között van. Világszerte pedig meg nem nevezett kormányoknak dolgozik - áll Varano ugyanezen a nyilatkozatában. "Amióta 2008-ban kijöttünk a LOCINT-tel, a világ minden pontjáról a belügyminisztériumok és a védelmi minisztériumok sorra kopogtatnak nálunk" - fogalmazott.

 

Ez viszont már sokak szerint felháborító. Fantasztikus, ha bántalmazott nőknek segítenek, vagy ha a potenciális terroristákat távol tudják tartani az atomerőművektől, és fel tudják deríteni a kapcsolati hálójukat is. De olyan kormányok kezében, melyek nem tartják tiszteletben az emberi jogokat, a TruePosition technológiával például a disszidensek hálózatát is megfigyelhetik.

A technikai háttér

A TruePosition lokációs eszköze, az "Uplink Time Difference of Arrival" vagy U-TDOA (visszaküldött érkezési időkülönbség) kiszámolja, mennyi időbe telik a jelnek elérnie egy adott mobiltelefonról a cellatorony adóvevő-állomására telepített érzékelőt. Meghatározzák, milyen különbséggel éri el a jel a különböző tornyokat, a Wireless Location Processor nevű szerverek kiszámolják a telefon helyzetét. Az USA-ban 75 000 toronyra tettek ki vevőt országszerte. Mindegyik akkora, mint egy-egy pizzásdoboz.

A technológia nem keverendő össze a GPS-szel. Hálózat alapú, nem függ a telefon GPS-vevőjétől, sem műholdaktól, és pontos - legfeljebb 50 métert téved.

Varano nem árulta el, mely államok kormányai használják a TruePosition LOCINT szolgáltatását, de európai, közel-keleti, latin-amerikai és a karibi országok is vannak köztük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Lecsapott az Anonymous hackercsoportra az FBI

Rajtaütöttek három New York-i lakáson és legalább egy, az Anonymous hackercsoportnak tulajdonított számítógépet foglaltak le kedden a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei.

MTI Hálózat

Eljött a hackerek ideje

A két leghírhedtebb hacker-csoport, az Anonymous és az épp felbomló félben lévő LulzSec szorgos "munkatársai" csak ezen a héten feltörték a FoxNews amerikai hírcsatorna Twitter-fiókját, hozzájutottak 74 török kormányzati portál felhasználóinak adataihoz, illetve nyilvánosságra hozták közel 20 olasz egyetem diákjainak és tanárainak az egyetemi rendszerhez tartozó belépési azonosítóit, jelszavait, sőt néhányuknak a telefonszámát és a címét is. Ezek azonban még mindig az ártatlanabb csínyek közül valók.

hvg.hu Hálózat

Primitív módszerekkel dolgoztak a News of the World „hackerei”

A nemrég a botrány miatt megszűnt News of the World nevű brit bulvárlap telefonos hackelése technikailag nem volt nagy kunszt, ugyanakkor a biztonsági szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel törik fel az okostelefonokat.

hvg.hu Tech

Origo.hu: hackerek le tudják hallgatni a brit Vodafone hálózatát

Hackereknek sikerült feltörniük a brit Vodafone femtocelláit, azokat az otthonokba, kis cégekhez szánt mini bázisállomásokat, amelyekkel a lefedettséget lehet javítani beltéren vagy egy szűk területen. A hackerek publikálták is a neten a módszert.

Magyar fotós lett a közönségdíjas az év legviccesebb természetfotója versenyben

Magyar fotós lett a közönségdíjas az év legviccesebb természetfotója versenyben

Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

3D-nyomtatóval készítette el saját óriásszobrát az ismert youtuber

3D-nyomtatóval készítette el saját óriásszobrát az ismert youtuber