szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az okostelefonokat bankkártya, hűségkártya, kupon, közlekedési- vagy belépőjegy helyett is lehet használni. Az NFC technológián alapuló szolgáltatások gyorsasak, kényelmesek, csak sok cég lomha, lassan állnak át új rendszerre. Felgyorsíthatja az eseményeket, hogy hat piaci szereplő megalakítja a Magyar Mobil Tárca Egyesületet.

A mobiltelefonok az élet újabb és újabb területein használjuk: az internetezés, a könyvolvasás és a térképek használata már mindennapos. Egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon az NFC (Near Field Communication, közeli/érintésen alapuló rádiófrekvenciás kommunikáció) szolgáltatások használatára alkalmas készülékek is – egyre több alkalmazás is készült a kereskedelmi szolgáltatásokra.

©

Az NFC egy maximum néhány centiméter távolságra tervezett, vezeték nélküli kapcsolódási technológia, amely lehetővé teszi, hogy két vagy akár több eszköz is biztonságos csatornán és érintés nélkül egymással kommunikáljon, adatokat cseréljen ki egymással.

Minden  olyan kártya- és készpénzhelyettesítő fizetőeszköz, amelyet jelenleg a tárcánkban tartunk, az a közeljövőben „átköltözhet” a telefonokba. Ezen szolgáltatásoknak csak egyik pillére az érintés nélküli bankkártyák (pl. PayPass) mobiltelefonon történő használata, ugyanilyen fontos a hűségkártyák, kuponok, közlekedési- és belépőjegyek elektronikus formában való megjelenése is.

Térképek már régóta elérhetőek
©

A szolgáltatás elterjedése szempontjából kiemelten fontos, hogy minél több helyen lehessen azt használni, függetlenül attól, hogy melyik operátor telefonját használja az ügyfél. Az ehhez szükséges rendszer felépítése együttműködést igényel az összes szereplőtől.

A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone három piacvezető szolgáltatóval – MasterCard, OTP Bank és SuperShop – karöltve megalakítja a Magyar Mobil Tárca Egyesületet - áll közleményükben. Az Egyesület célja, hogy a mobil NFC alapú szolgáltatásokhoz kialakítsa és ajánlás szinten megfogalmazza a szükséges technológiai sztenderdeket, ajánlásokat tegyen a sikeres szolgáltatás bevezetésekhez, biztosítsa a szolgáltatáshoz való szabad csatlakozást a partnerek részére, valamint elvégezze a szükséges edukációt a mobil NFC alapú szolgáltatások bevezetéséhez kapcsolódóan.

A hat piaci szereplő előzetesen megfogalmazott terveiben már 2011-ben elindított kísérleti alkalmazások és 2012-ben induló kereskedelmi szolgáltatások tervei szerepelnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Itt az első kétmagos androidos okostelefon

Egymás után jelennek meg az újabb és újabb okostelefon-modellek, és bizony nehéz valamiben elsőnek lenni ezen a piacon. Az LG Optimus 2X-nek mégis sikerült ez: az első kétmagos androidos okostelefonról van szó. De vajon nyújt-e előnyt ez a pluszkapacitás?

techline.hu Tech

Okostelefon szinkrontolmácsolhat külföldön

A kiterjesztett valóság (augmentes reality) és egy ügyes iPhone-alkalmazás segítségével már nem gond, ha nyaralásunk során spanyol feliratba botlunk, viszont nem beszélünk spanyolul, angolul azonban értünk.

A nőgyógyászokra nem vonatkozna az új egészségügyi szolgálati jogviszony

A nőgyógyászokra nem vonatkozna az új egészségügyi szolgálati jogviszony

Parragh László: Rákérdeztem, miért kell négy helyettes Karácsony Gergely mellé

Parragh László: Rákérdeztem, miért kell négy helyettes Karácsony Gergely mellé

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!