Aggasztó méreteket ölt a fiatalok alkoholfogyasztása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyugat-Európában drámaian nő a fiatal nemzedék alkoholfogyasztása: Nagy Britanniában és Németországban orvosok, egészségvédő civil szervezetek és a hatóságok is riadót fújtak - adta hírül a Der Spiegel online kiadásában.

A hamburgi hetilap brit és német források alapján részletesen foglalkozik a jelenséggel, amelyet a The Independent című londoni lap úgy írt le, hogy: " Az alkopop nemzedék halálra issza magát".
 
Miközben a felnőtt lakosság körében a jelek szerint normalizálódik az alkoholfogyasztás Nagy Britanniában, a szigetországban és Németországban is szabályos ivászatverseny folyik a fiatalok között. A "sportverseny" egészen a teljes eszméletvesztésig folyik.
 
Egy 16 éves berlini gimnazista, aki kómába esett 52 pohár tequila elfogyasztása után, a mai napig küzd az életéért, de ha életben marad, akkor is maradandó károsodásokra számíthat.
 
Az ivásversenyekhez nagyban hozzájárultak azok a partik, amelyeken - például diszkókban - egy bizonyos összeg befizetése után mindenki annyi alkoholt ihat, amennyi belefér.
 
A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) adatai azt mutatják, hogy a fiatalok körében tart az ivás-őrület, 1990-hez képest 2004-ben a 11-15 éves korcsoportban kétszer annyi alkohol fogyott. "Azóta a fiúk fogyasztása stabilizálódott, viszont a lányoké jelentősen emelkedett" az ONS szakértői szerint.    Ennek a különösen fiatal csoportnak a tagjai közül majdnem minden negyedik fiú és lány igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ivott-e alkoholt a múlt héten?
 
"A 24 órát nyitva tartó boltok, és az ivászat-kirándulások korában élünk" -  hangsúlyozta Andrew McNeill, a brit alkoholkutató intézet munkatársa, aki szerint a konzekvencia az, hogy egyre fiatalabbak kerülnek alkoholpanaszokkal kórházba.   Hasonló a helyzet Németországban is, ahol szintén mind több gyereket visznek be alkoholmérgezéssel a mentők.
 
A legrosszabb a helyzet Skóciában, ott hetente 45 fiatal hal meg az alkohol miatt, és a skót hatóságok kampányt indítanak a versenyivászat, a "binge drinking" ellen.
 
1991 és 2004 között Nagy Britanniában a duplájára emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, ahol az ok az alkohol volt, és akkor még nem számították ide a közlekedési baleseteket - olvasható a Der Spiegel online kiadásában.