Hamis al-Kaida-videók: megdöbbentő eredmények

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Bari Máriusz

Megfelelő elemzési módszerekkel már az is megállapítható, hogy egy fénykép vagy videó mely részletét módosították, illetve hamisították meg – hangzott el a Black Hat biztonságtechnikai konferencián Las Vegasban.

A digitális fényképekben található járulékos adatok alapján nemcsak a fényképezés körülményei (a fényképezőgép gyártója és modellje, a záridő, a fénymérés és a fókusz beállításai stb.) állapíthatóak meg, hanem az is, hogy az adott képet milyen programokkal módosították – az azonban nem, hogy mit módosítottak rajta.

Neal Krawetz biztonságtechnikai szakértő előadásában azt a módszert demonstrálta, amellyel egy képen megmutatható, mely részeit milyen mértékben változtatták, olvasható a Wired magazin blogján. Egyes részletek halványítása vagy sötétítése kevésbé látszik feltűnően, mint egy másik fotóról származó részlet – személy, háttér vagy motívum – beillesztése. A digitális fényképeket minden gyártó másképpen tömöríti a fényképezés során, a tömörítési jellegzetességet hordozó úgynevezett kvantálási adatok különbségei pedig láthatóvá tehetők egy több részletből összevágott fotón.

Utólag elhelyezett részletek
© blog.wired.com

Az általa készített hamisítványokon végzett kísérletek után Krawetz két al-Kaida-videót vett górcső alá. Míg a módosított képet nézve egyértelmű, hogy az arab nyelvű feliratot, illetve az As-Sahab logót utólag helyezték el, az is megállapítható, hogy a jobb alsó sarokban látható vallási képek is kiugranak a színsémából, tehát utólag illesztették őket a videóanyagba.

A bejelentés kisebbfajta szenzációt okozott a biztonságtechnikusok berkeiben. Egy hangadó vélemény szerint Krawetz módszerét bárki reprodukálhatja, csak egy képmódosító program kell hozzá (amely lehet a grafikusok által elismert Photoshop vagy az ingyenesen használható GIMP is). A vizsgálat alapjául ugyanis az úgynevezett hibaszintvizsgálat (error level analysis) szolgál, ami nem takar mást, mint egy fotó és rosszabb minőségű változata közti összehasonlítást.