Handbrake: a tökéletes videoripper

Handbrake: a tökéletes videoripper

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Manapság a PC-ket egyre többen használják otthoni szórakoztató központnak.

Manapság a PC-ket egyre többen használják otthoni szórakoztató központnak. A Windows Media Center erre kitűnő megoldás. De nincs ez másképp a Mac-es világban sem. A gépekhez adott távirányítónak és a Front Row szoftvernek köszönhetően bármelyik mai Mac könnyedén irányítható a fotelből, kényelmessé téve a zenehallgatást és a filmnézést. Utóbbi persze akkor a legkényelmesebb, ha egy újabb film esetén még azért sem kell felállnunk a fotelből, hogy a következő DVD-t a meghajtóba helyezzük.

Erre a legegyszerűbb módszer, ha filmjeinket MP4 vagy AVI formátumban tároljuk a merevlemezen (persze a jogi dolgoktól most elvonatkoztatnánk, feltételezve, hogy mindenki a megvásárolt DVD-t rippeli a saját merevlemezére, és onnan azt nem is másolja tovább harmadik félnek, mert az ugye nem szép dolog!).

Kiválaszhatjuk a minőséget vagy a kívánt fájlméretet

Márpedig ha DVD filmeket szeretnénk rippelni, arra OS X alatt régóta a Handbrake az egyik legjobb választás és hála a fejlesztőknek a Windows és Linux felhasználóknak sem kell lemondaniuk róla, merthogy e két rendszerre is letölthető.

Ha több hangsáv és felirat van, azokkal is boldogul

Használata szinte gyerekjáték: betesszük a lemezt, kiválasztjuk a lemásolandó film- és hangsávot, és azt, hogy milyen minőségben és milyen formátumba kívánjuk konvertálni a filmet. Szükség esetén a feliratokat is "ráégethetjük" a rippelt filmre. A program AVi és MP4 (AVI DivX vagy éppen MP4 H.264) formátumba tud menteni, a hangot pedig MP3 vagy AAC tömörítéssel szedi le. A film képminőségét többféle módon megadhatjuk: választhatjuk a minőség százalékos „rontását”, megadhatunk kívánt bitrátát, vagy éppen optimalizálhatunk adott fájlmérethez is. Sőt, a képarányt is állíthatjuk, s szükség esetén persze vághatunk is a képből.
Ha túljutunk ezen a néhány beállításon, csak egy kattintás a Play gombon, és már készül is a másolat a merevlemezre.
Ha kedvenc filmjeinket ezzel a módszerrel a gépre másoljuk, már csak a távirányító és a médialejátszó kell, és kezdődhet a gondtalan mozizás. Lényeg, hogy kukorica, burgonyaszirom és innivaló legyen elég kéznél...

Hozzászólások