Kosarat ad a Yahoo a Microsoftnak?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Yahoo igazgatótanácsa várhatóan visszautasítja a Microsoft 44,6 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. Az utóbbi barátságos felvásárlási szándékát előbbi ellenséges közeledésként aposztrofálta.

A vasárnapi New York Times-ban megjelent cikk tanúsága szerint a Yahoo vezetősége levelében úgy fogalmazott: az ajánlat alulértékeli a céget. A Microsoft, amely a fúzió révén a Google-lal szeretné hatékonyabban felvenni a versenyt, várhatóan nem adja fel a felvásárlásra irányuló próbálkozást.

A keresőcég döntése egy pénteki igazgatótanácsi ülésen született, amelyen megvitatták, miként reagáljanak a redmondi óriás egy héttel korábban tett ajánlatára. A vezetőség számára a vállalat menedzserei és pénzügyi szakemberi tartottak prezentációkat, amelyek konklúziójaként megállapították, hogy a Yahoo részvényei többet érnek darabonként 31 dollárnál. Ezt az összeget ajánlotta fel a Microsoft a többségi tulajdon megszerzése érdekében.

A New York Times által megkérdezett szakértők szerint a redmondiak válaszként kampányba kezdenek a Yahoo főbb részvényeseinél, azt remélvén, hogy kellő nyomásgyakorlással megváltoztathatják a keresőcég igazgatóságának nézeteit. Mivel a Microsoft által kiszemelt részvények jelentős részét az úgynevezett hedge fund-ok (árfolyamfedezeti alapok) birtokolják, erre lehet esély, ugyanis ezek a cégek jellemzően szeretnek gyorsabban túladni részvénycsomagjaikon, mint sokáig tartogatni őket.

Ha ezzel nem tudnának kellő eredményt elérni, a Microsoft akár közvetlen, rövid határidős ajánlatot is tehet a részvényeseknek, amivel még nagyobb nyomás alá helyezhetnék a keresőcég vezetőit. Ha pedig ez sem működne, a cég már korábban közölte: a következő igazgatótanácsi választáson igyekezni fog a jelenlegi Yahoo-vezetés lecserélését elérni.

A békés megegyezést sem lehet kizárni, a Microsoft ugyanis azt tervezte, hogy felemeli ajánlatát részvényenként 35 dollárra, mielőtt a Yahoo részvényeinek árfolyama a cég kiábrándító bevételei miatt a múlt héten három éves mélypontra esett vissza.

A Wall Street Journal által megkérdezett elemzők nem zárták ki, hogy a visszautasítás csupán a vételi ár felverését szolgáló taktikai eszköz. Emellett azonban a pénteki igazgatótanácsi ülésen felmerült a lehetőség, hogy a Yahoo hirdetési partnerséget kössön a Google-lal, ami megerősíthetné a vállalat pénzügyi helyzetét.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy jogi szakértők szerint a vezetőség számára a két leginkább kedvező megoldás trösztvádakat hozhat a nyakukra. A Google már ki is fejezte aggodalmát egy esetleges Microsoft-Yahoo fúziót illetően, ám Carl W. Tobias, a University of Richmond jogászprofesszora szerint a két keresőcég egyesülése, illetve partnersége még ennél is súlyosabb helyzetet idézhet elő.