Rubik-kockával csökkentik az állati stresszt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak intelligenciatesztként, stresszoldóként is jól működhet a nyolcvanas évek egyik kedvenc logikai játéka a Sea Life Centre kutatói szerint.


Leginkább nyugtatnák őket
© sxc.hu
Az idei nyár folyamán több mint 25 polip kap majd az európai Sea Life Centre központokban különféle tárgyakat - köztük Rubik-kockát is - egy kísérlet során. Polipszakértők ugyanis úgy gondolják, az állatoknak van egy kedvenc csápjuk, amivel szeretnek étkezni és tárgyakhoz hozzáérni - mindennek bebizonyítására egyhónapos megfigyelési periódust indítottak be.

A központok látogatóira hárul az a feladat, hogy megfigyeljék az állatokat és feljegyezzék, mely polipkarok voltak közel az egyes tárgyakhoz és melyekkel értek hozzájuk. Ugyanezt a feladatot az etetések során a helyi személyzet végzi el.

Az SLC weymouthi szakértője, Claire Little szerint a kísérlet során fel lehet fedezni, hogy miként lehet a rabságba ejtett polipok feszültségét csökkenteni. A polipok idegeinek fele karjaikban található, egyes kutatások szerint gondolkodni is képesek velük bizonyos mértékben.