Döntöttek a hírhedt kalózok: titkosítják az internetet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új titkosítási rendszeren kezdett el dolgozni a The Pirate Bay, a világ leghírhedtebb torrentoldala. A számos jogi botrányt kikerült csoport szerint IPETEE nevű programjuk lehallgathatlan internetforgalmat tesz lehetővé, kvázi válaszolva a svéd parlament nemrég megszavazott törvényére, amelynek értelmében tetszőlegesen lehallgatható az ország bármely állampolgára.


Az IPETEE (hosszabb nevén Transparent end-to-end encryption for the Internets) nem az alkalmazások, hanem a hálózat szintjén titkosít, azaz internetezés közben összes adatunk titkosításra kerül, harmadik fél által olvashatatlanná válik, függetlenül attól, hogy webet böngészünk, emailekben kommunikálunk vagy fájlokat töltünk le. Fredrik Neji, a Pirate Bay egyik alapítója azt nyilatkozta a NewTeeVee weboldalnak, hogy ennek megfelelően olyan alkalmazások is lehallgathatatlanok lesznek, amelyeket egyébként nem készítettek fel arra, hogy titkosítsák kommunikációjukat.

A rendszer gyakorlatilag válasz a svéd parlamentben júniusban meghozott törvényre, amelynek értelmében bármely állampolgár telefonbeszélgetéseit, email-, illetve webforgalmát megfigyelhetik. A Pirate Bay készítőit és közönségét több jogi intézkedés is aggaszthatja, többek között az a francia törvény, amelynek értelmében a francia internetszolgáltatók jövőre bárkit eltilthatnak egy évre az internettől, amennyiben az illető három figyelmeztetés ellenére is illegális tartalmakat tölt le az internetről.

A rendszer Windows, Linux és OS X platformokon is működni fog, Neij szerint már 2008 végén letölthető lesz az IPETEE gyakorlatban is alkalmazható publikus változata, hamarabb annál, hogy a svéd törvény életbe lépne. A program csak akkor működik két internetre kapcsolt gép között, ha mindkettőre telepítve van, egyébként a kommunikáció továbbra is megfigyelhető marad.

Az IPETEE-t azonban sokan csak egy kisebb mértékű előrelépésnek tartják a titkosítási protokollok történetében. A szolgáltatók ugyanis már új forgalomkezelési módszereikkel pusztán a fel- és letöltési mintákból felismerik, ha valaki torrentprogramot futtat, valamint egyes kommunikációs protokollok jelentősen lassulhatnak a titkosítás miatt. A Pirate Bay-t ismerők emellett elég szkeptikusak a határidők betartását illetően: a csapat régóta ígérget többféle fejlesztést, amelyekből a netes közönség eddig még semmit nem látott.