A dongóknak se könnyű

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dongók halkabban dongnak, ha betegek, és miként az emberek, napi teendőik elvégzése nagyobb fáradsággal jár, míg meg nem gyógyulnak – állítják brit kutatók.

© sxc.hu
Ha pedig a mézelő méhek immunrendszere fertőzés miatt aktív, akkor a rovarok memóriaproblémákkal küzdenek Eamonn Mallon, a Leicesteri Egyetem evolúciós biológusa szerint. Mallon felfedezésének gyakorlati haszna a fogyatkozó méhállományok megmentésében nyújthat segítséget.

„Ez a rovar ugyanis a memóriájából él, és amikor valamilyen enyhe fertőzés miatt sérül az emlékezete, akkor az komoly következményekkel járhat” – magyarázza a biológus. Kutatócsoportja – amely eredményeit a brit tudományos akadémia Biology Letters című folyóiratában publikálta – két csoportra osztott egy méhközösséget. Az egyik csoportot mesterségesen megfertőzte, ezzel aktiválta a rovarok immunrendszerét. A méhcsoportoknak ezután kék és sárga virágokat kínáltak fel, de csak az egyik színű kehely kínált a méhek számára értékes cukros vizet. Mindkét csoport egyedei megtalálták ugyan a táplálékot rejtő virágokat, de a fertőzött rovaroknak tíz százalékkal több idő kellett a megtalálásukhoz, mint az egészségeseknek.

Nagy-Britanniában valaha 25 bennszülött dongófaj élt, de az elmúlt ötven év során közülük három faj kihalt, és számos továbbit a kihalás fenyeget. A tudósok szerint ennek oka a betegségekben és a mezőgazdasági technológia átalakulásában – amely számos hagyományos virágos növény eltűnését okozta – keresendő.

„Minden bizonnyal a betegségek sokkal fontosabb szerepet játszanak a vad- és háziméhek számának csökkenésében, mint azt korábban feltételeztük” – tette hozzá Mallon a Reuters-nek.