Orvosságot adagol az új, okos kontaktlencse

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A szemnyomást mérik és annak mértéktől függően adagolnak gyógyszereket a szervezetbe azok a smart kontaktlencsék, amelyeket az UC Davis biomérnökei fejlesztettek ki, adta hírül a Science Daily.


© Tingrui Pan/UC Davis
Tingrui Pan profeszorhelyettes és Hailing Cong kutató, az újszerű kontaktlencse két feltalálója porított ezüst és egy a PDMS (poli-dimetil-szilokszán) nevű szerves polimer kombinálásával alkotott meg egy olyan vezetőképes minidrót-hálózatot, amelyet képesek voltak kontaktlencsében is felhasználható méretben megformálni.

Az ezüst révén antimikrobiális képességekkel is bíró PDMS-ezüst kontaktlencse gyakorlatilag egyszerű nyomásérzékelőként is működik. Ennek köszönhetően a szem romlásának folyamata nyomonkövethető és a megfelelő orvosi beavatkozásokkal akár még orvosolható is lehet - a vakság fő okának tekintett zöldhályogot, a szem nyomásának változását ugyanis folyamatosan meg lehet figyelni egy számítógépes kapcsolat segítségével, így a doktorok pontosabb képet kapnának a betegség kialakulásáról.

A találmány mögötti technikával kapcsolatos cikket az Advanced Functional Materials szaklap júliusi számában publikálták.