Áramszünetet, áramkimaradást is jósol a Google szoftvere

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Különleges térképszoftver készült el a Google és az amerikai Oak Ridge National Labs kutatólaborjának jóvoltából. A VERDE névre keresztelt rendszer folyamatosan figyeli az amerikai elektromos hálózatot és képes felbecsülhetetlen segítséget nyújtani többek között természeti katasztrófák vagy masszív áramkimaradások esetén, írja a Network World.


A héten bejelentett VERDE (Visualizing Energy Resource Dynamically on Earth, azaz a földi energiarendszereket dinamikusan láttató szisztéma) számos adatot köt össze - az elektromos hálózat valós idejű állapota mellett az időjárási viszonyokat is figyeli, ezt pedig az elektromos hálózat viselkedési modelljeivel kötik össze, így hozva létre egy kontinensméretű szimulációt. Ennek segítségével a helyi és állami szervek pontosabb koordinációra és helyzetkezelésre képesek krízishelyzetek esetén.

A szakértők szerint a VERDE pontosabb és jobban átlátható képet ad a felmerülő szituációkról és ennek birtokában jelentősen csökken az áramkimaradások megszüntetésére szánt idő. A rendszer a rendelkezésére álló adatokból képes azt is megjósolni, hogy viharok idején mely területeken számíthatunk áramkimaradásra, illetve milyen kábelek sérülhetnek meg.

Hasonló rendszeren dolgoznak a Johns Hopkins University alkalmazott fizikai laboratóriumában is. Az ottani kutatók a 66 kommunikációs műholdból álló Iridium hálózatra alapozták AMPERE nevű rendszerüket, amellyel a földi atmoszféra és az űr közti elektromos áramkisüléseket figyelik. Ezen adatok birtokában folyamatosan nyomon lehet követni azokat a Nap felől érkező plazmakilövelléseket is, amelyek az elektromos hálózaton kívül többször is károsítottak már meg műholdakat és nagyobb magasságban szálló repülőgépeket is.