Gyorsabb munka XP-n: Vistás mappaikonok szivárványszínekben

Gyorsabb munka XP-n: Vistás mappaikonok szivárványszínekben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Még a legjobb indulattal sem állítható, hogy ne lennének unalmasak az XP...

Még a legjobb indulattal sem állítható, hogy ne lennének unalmasak az XP sárga mappaikonjai. Ráadásul az eligazodást se nagyon segítik, hiszen ha egy jól telepakolt számítógépen keresünk egy mappát (vagy egy egyező nevű almappát), akkor – ábécé sorrend ide vagy oda – bizony böngészgetnünk kell a mappanevek között. Ha viszont a saját ízlésünknek megfelelően átszínezzük ezeket a mappákat, máris gyorsabban és egyszerűbben kiismerjük magunkat közöttük.
Szerencsére erre a programírók is rájöttek, és jó pár, ilyen célra szolgáló freeware-rel ajándékozták már meg a számítógépes világot. Ezek közé tartozik az iColorFolder nevű alkalmazás, amelyet nemrégiben mi is bemutattunk. Hasonló célokat szolgál a Rainbow Folders nevű programocska is (letölthető innen), azonban fejlesztői megfejelték pár kiegészítő szolgáltatással is.
Ha e linkre kattintva kívánjuk letölteni a programot, érdemes a 2. lehetőséget választani, az első ugyanis a fejlesztő lengyel weboldalára kalauzol, aminek a nyelve azért – persze tisztelet a kivételnek – kifog az átlagos magyar felhasználón.
A program egy zip fájlban érkezik a gépünkre, majd annak kicsomagolása után az .exe fájlt kell indítanunk. A Windows felületeken már megszokott varázsló vezet végig a telepítés lépésein: az egész folyamat csupán néhány másodpercet vesz igénybe.

Egyetlen ablak, amelyben mindent beállíthatunk

A program valójában egyetlen ablakból (illetve még egy innen nyíló beállítások ablakokból) áll, itt állítgathatjuk kedvünk szerint mappáink kinézetét, színét. Az előbbi azt jelenti, hogy választhatunk Windows 98-as, XP-s vagy Vistás megjelenést, míg az utóbbi olyan színpalettát kínál, hogy csak ámulunk és bámulunk. S minthogy a színárnyalat (hue) és a színtelítettség (saturation) is állítgatható, kizárt, hogy annyi mappánk legyen, hogy ne találjunk eltérő színt mindegyiknek.
A megfelelő szín kiválasztása után (amit az előnézeti – Preview – kis ablakban ellenőrizhetünk) a bal oldali Operation opció Colorize gombjára kattintunk, s máris megváltozik a kijelölt mappaikon (a Decolorize gombbal pedig, értelemszerűen, visszaáll az eredeti állapot).
A színes mappák egyébként nemcsak a Windows Intézőben jelennek meg, hanem valamennyi Open/Save típusú ablakban. Meglepődve tapasztaltuk viszont, hogy a mappák színezés után eltűntek a Total Commanderből, szerencsére nem véglegesen, s a színezés visszavonása után újra előkerültek.
A Rainbow Folders további szolgáltatásaként úgynevezett tool tippeket, azaz megjegyzéseket fűzhetünk a mappákhoz, amelyek láthatóvá válnak, ha pár pillanatig a szóban forgó mappa felett időzünk az egérrel.

Egyszerűen fűzhetünk fontos megjegyzéseket mappáinkhoz

Elvileg van egy riasztás funkció is, amely arra hivatott, hogy figyelmeztessen, ha törölni akarnánk egy fontos, és előre megjelent mappát, nálunk viszont csupán az XP törlés előtti jól megszokott figyelmeztetése működött.


Hozzászólások