Hogyan találjunk meg eltűnt weboldalakat?

Hogyan találjunk meg eltűnt weboldalakat?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

A háló gyerekbetegségeinek sorában a legdühítőbbek a...

A háló gyerekbetegségeinek sorában a legdühítőbbek a szerverleállások, illetve a különböző szerverek/weboldalak vagy blogok megszűnése. Találtunk tegnap egy isteni weboldalt, tele olyan információkkal, amire szükségünk van, de másnap már elérhetetlen volt a túlterheltség miatt? Vagy egyszerűen megszűnt, és csak a jól ismert 404-es fogadott minket? Ne hagyjuk magunkat! Érjük el az elérhetetlen vagy megszűnt oldalakat is – lássuk, hogyan!

Coral Cache 
A Coral Cache egy ingyenes szolgáltatás, amelynek a lényege, hogy egyes nagyon leterhelt oldalakat (ilyenkor ezek átmenetileg elérhetetlenek a nagy forgalom miatt) is meg tudjunk nézni, köszönhetően a Coral hatalmas átmeneti tárolójának. Az egész szolgáltatás nem más, mint egy óriási tükörszerver (mirror) – némi túlzással, az egész internet „tükrözve” van a Coral gépein. Ha például nem tudjuk elérni a Techline.hu-t mert annyira leterhelt a szerver, csak üssük be a cím végére hogy „nyud.net” , (a Techline esetében tehát: http://techline.hu.nyud.net), és máris elérjük a Coralon keresztül.

Ingyenesen tükrözik a tartalmat...

A szolgáltatásnak egy hátránya van: értelemszerűen lassabb, mintha közvetlenül néznénk az adott oldalt, cserébe viszont akkor is el tudjuk érni, amit akarunk, ha annak eredeti szervere vagy internet szolgáltatója nem is működik. A Coralban nincs reklám, nem kell regisztrálnunk, ráadásul ingyenes. 

Letörölt és megszűnt oldalak 
A Coral nagy segítség, ha egy oldal átmenetileg elérhetetlen: de mi a teendő, ha egy adott site végleg megszűnt? Nos, ilyenkor is van egy-két lehetőségünk.

A Google is eltárolja az oldalakat...

Az első és legegyszerűbb megoldás, ha megpróbáljuk a Google-n keresztül elérni, a „tárolt verziót” (cache) – csak keressük meg az oldalt, és kattintsunk a „tárolt változat” vagy angolban „cached version” linkre. Sajnos a siker nem garantált – ha például az oldalt nem törölték, hanem lecserélték, azaz más tartalommal töltötték fel, akkor sajnos a Google robotok már az új tartalmat indexelik. 404-es problémák, vagy szerver megszűnés esetén azonban kiválóan működik a dolog.

Internetes időgép 
A wayback-machine néven ismertté vált szolgáltatásról (hivatalos nevén Internet Archive) korábban már írtunk  – a szolgáltatás eltárolja a weboldalak régebbi verzióit (aloldalakkal együtt), így bármelyik időpontra „visszalapozhatunk” az időben, és megtalálhatjuk a minket érdeklő tartalmat. Képek sok esetben nem lesznek, és a dizájn is szét fog esni itt-ott, de ami a lényeg: akár tíz évvel ezelőtti oldalak is olvasgathatunk. Nem lehet tehát gond, ha valamelyik website megszűnt: csak keressük fel a Wayback Machine-t, adjuk meg az URL-t, és máris választhatunk a tárolt időpontok közül!

Tavalyi Techline oldalak - mint a jó bor:)

Az Internet Archívum pillanatnyilag 85 milliárd weboldalt tárol. 

Tipp: ha le akarunk tölteni egy meghajtót vagy segédprogramot, jó, ha tudjuk, hogy az archiválás kezdeti szakaszában (kb. 1998-tól 2002-ig archivált anyagok) a Wayback Machine a képeket, a CSS-t, sőt a letölthető dolgokat is archiválta (később ezt abbahagyták, amikor rájöttek, hogy nem bírják kapacitással). Ha tehát egy régi meghajtóprogramra van szükségünk, de azóta megszűnt a gyártó weboldala, az archívum segítségével könnyen rátalálhatunk. 

Tároljuk ez az oldalakat! 
A legegyszerűbb módszer persze, ha kedvenc oldalainkat eltároljuk, így akkor is megmaradnak, ha esetleg az eredeti szerver/oldal megszűnik. A legjobb megoldás erre, ha olyan online könyvjelző szolgáltatást használunk, ahol van ilyen tárolási funkció.

Ha biztosra akarunk menni, mentsük el kedvenceinket...

A legismertebb a Ma.gnolia, amelynek a segítségével (amellett, hogy egy gépfüggetlen, bárhonnan elérhető könyvjelző-adatbázist készíthetünk), bármikor eltárolhatjuk a kiválasztott oldalainkat, így többé már nem kell félnünk attól, hogy kedvenc olvasnivalónk eltűnik a süllyesztőben, az internet gyorsan változó világában.

Hozzászólások