Az év leglököttebb játéka – virágok a zombik ellen

Az év leglököttebb játéka – virágok a zombik ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

A casual játékokról és azok fajtáiról már elmélkedtünk...

A casual játékokról és azok fajtáiról már elmélkedtünk itt, sőt bátorkodtunk közölni saját (szubjektív) toplistánkat is.  

A zombis játékokat (és filmeket) mindenki szereti – ki tudja miért, de egy játék, amelyben csoszogó élőhalottakat kell halomra lőni, szinte biztos siker lesz. Ha komoly zombis élményre és leszakadó testrészekre vágyunk, csak próbáljuk ki a Valve sztárjátékát, a Left4Dead-et, ha azonban inkább nevetésre, könnyed szórakozásra és egy „vértelen”, sőt aranyos zombis játékkal múlatnánk az időt, akkor mindenképpen próbáljuk ki a Plants Versus Zombies címre hallgató remekművet.

A „virágok a zombik ellen” (ezt jelenti a cím) kétségtelenül az idei év, sőt az utóbbi száz év „leglököttebb” játékötlete. Hogy jönnek a virágok a zombikhoz? – kérdezhetjük, jogosan. Nos, rögtön kiderül, előtte azonban tekintsünk meg egy frenetikus videklipet, (karaokeval!), hogy ízelítőt kapjunk a játék hangulatából és humorából.
 

A klip megtekintése után leszögezhetjük, hogy a napraforgó határozottan aranyos, a zombik pedig egész egyszerűen zseniálisan röhejesek. De hogyan lesz mindebből játék?

Nos, az alaptörténet annyi, hogy a játékos házát el akarják foglalni a zombik – egészen pontosan a gyepen (lawn) csoszogva próbálják megközelíteni a bejáratot. He bejutnak végünk, szerencsére segítségünkre van a kert, azaz a virágok! A játék tehát úgynevezett „tower defense” alapokra épül, ellentétben azonban a legtöbb ilyen játékkal, a PvZ-ben rengeteg a humor.

Virágaink és növényeink magokat lőnek, (illetve kukoricát, tököt, dinnyét, típustól függően), használhatunk mérges- és robbanó gombákat, erős paprikát és minden egyebet. A lényeg, hogy megállítsuk a folyamatosan özönlő zombiáradatot! A virágokból rengeteg fajta van, egy-egy pályán azonban csak meghatározott számút használhatunk, így némi stratégiára is szükség lesz. Sőt, a helyszín sem mindegy. Más virágokra van szükség, ha a zombik a kerten át jönnek, mint ha a medencén, a tetőn, éjszaka, esetleg ködben közelednek.

Természetesen zombikból is több típus van (olyan sok, hogy külön „almanach” kapott helyet a játékban), és itt bontakozik ki igazán a játék humora: vérre ne számítsunk, ellenben lesz zombi, aki fémvödörrel a fején próbál extra védelmet élvezni a záporozó magok ellen, sőt lesz itt 80-as évek diszkózombi is. De láthatunk majd bungie-jumping zombit, rejtvényfejtő zombit (óriási poén!),  és ki tudja még mit… Minden zombi ellen más-más taktikára van szükség, így a játék kellően bonyolult és élvezetes marad.

A casual játékokat sokszor éri az a vád, hogy bár könnyed szórakozást nyújtanak, de nem elég összetettek, és hamar megunhatók. Nos, a PopCap legújabb remekére ez nem igaz: a pályák között hihetetlenül poénos „extra” feladványok vannak (a legjobb ahol óriás mogyorókkal kell tekézni, a tekebábuk természetesen a zombik lesznek), ráadásul rengeteg minijáték is vár ránk, ezek folyamatosan válnak elérhetővé, ahogy haladunk előre a történetben. A történet amúgy nem bonyolult, a játék végén van egy főzombi, aki nagyon nagy és elég nehéz legyőzni (tipp: használjunk fagyasztógombákat). Sőt, a pályákon gyűjtögethető pénzből extrákat vehetünk, úgy mint földre fektetett gereblyét (mint tudjuk, ez igen hatásos fegyver), vagy éppen különböző virágtuningolásokat. Az újrajátszhatósági érték tehát igen magas, ami napjainkban elismerésre méltó, főleg, hogy alig van már játék, amivel pár óránál hosszabb ideig el lehet szórakozni. 

A legjobb az egészben, hogy a játék nevetséges tíz euróért kapható Steamen keresztül. Garantált, megfelelően hosszú ideig tartó szórakozás és nevetés, nyolc- és nyolcvan éveseknek egyaránt. 
A demó letölthető innen.

Hozzászólások