TOP 5 Photoshop alternatíva otthonra

TOP 5 Photoshop alternatíva otthonra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

Ingyenes programokkal pedig tele van az internet, így nem is olyan nehéz találni egy megfelelőt...

Ingyenes programokkal pedig tele van az internet, így nem is olyan nehéz találni egy megfelelőt, amely funkciók terén bőven eleget nyújt egy otthoni felhasználónak a családi fotók retusálásához, vagy mondjuk a gyerek honlapjának, esetleg egy blog grafikájának az elkészítéséhez (de az például közös hiányosság, hogy nem ismerik a CMYK formátumot, így akinek ez fontos, ezekkel az ingyenes megoldásokkal nem tudja kiváltani a Photoshopot).

Arra gondoltunk, összegyűjtjük egy cikkben az öt leghasználhatóbb és persze ingyenes képszerkesztő programot, hogy megkönnyítsük a választást. Aki pedig esetleg ingyen Adobe Photoshopról álmodozna, annak javasoljuk, hogy vegyen részt aktuális Photoshop játékunkban, amelyben megnyerheti a legújabb, CS4-es verziót.

Fotografix
A jelenleg még béta állapotban lévő Fotografix a felhozatal leggyengébb láncszeme, azonban van egy nagyon előnyös tulajdonsága: nem kell telepíteni. Így akár egy USB memóriakulcson is magunkkal hurcolhatjuk, és bármely gépen használhatjuk. 

A program gyorsan működik és kis rendszerigényű, azonban az eszköztára meglehetősen szegényes. Effektek közül csak az alapvetőket tartalmazza, viszont van benne fényelés, klónecset és rétegkezelés is, így fotók retusálásához vagy webes grafikák gyors elkészítéséhez azért remekül használható.

Paint .NET
A Paint .NET mára már az egyik legnépszerűbb ingyenes képszerkesztővé nőtte ki magát. A neve ne tévesszen meg senkit, jóval többet nyújt, mint a Windowsban hosszú idő óta megtalálható Paint. A .NET alapokon nyugvó program kiváló választás lehet, akár grafikák készítésére, akár fotóretusáláshoz. 

Egyedül a .NET alapokat lehet neki negatívumként felróni (ennek köszönhetően nem egy rohanós típus), de cserébe legalább kényelmesen használható és szinte mindent tud, amit elvárhatunk: rétegkezelés, speciális effektek, klónecset, egyszerűsített kijelölés, többlépcsős visszavonás, ecsetek stb.
Egy ügyes kis plug-in segítségével pedig még arra is rávehetjük, hogy írja/olvassa a Photoshop PSD formátumát.

PhotoFiltre
Szintén nagyszerűen használható, ráadásul nagyon gyors a PhotoFiltre, amely otthoni használatra ingyenes. A program ízléses és jól áttekinthető felületén szinte öröm dolgozni, ráadásul az alapvető eszközökön, effekteken és szűrökön felül praktikus pluszeffekteket is kapunk. Így például egy kattintással készíthetünk régi fotókat a képeinkből, sőt még arra is használhatjuk, hogy egyszerre több képen végezzük el ugyanazokat a műveleteket, egy lépésben (átméretezés, fényekés, szűrők használata, forgatás stb.).

A program  - számtalan egyéb formátumon kívül - olvassa a PSD fájlokat is, de hogy a dolog ne legyen tökéletes, rétegkezelés nincs benne, és ennek megfelelően mentéskor sem használhatunk olyan formátumot, amelyben a rétegek megmaradnának.

Artweaver
Az Artweaver nagyszerű kis program, amelyről korábban már írtunk egy bővebb bemutatót. Ez közelíti meg leginkább a Photoshop felületét és működését. Rétegkezelő, klónozás, fényelés, rengeteg effekt és szűrő várja a felhasználókat. Utóbbiakat ráadásul nem a menüpontok alapján kell beazonosítanunk, hiszen előnézetet is kapunk mindegyikről a Filter Gallery ablakban. 

A program saját formátumában rétegekkel együtt menthetjük el képünket, de PSD-be sajnos nem ment rétegekkel, és ha megnyitunk egy PSD fájlt, annak is elvesznek a rétegei. A tudását bővítendő letölthetünk hozzá további plug-ineket is, ráadásul van belőle portable változat is, így akár egy USB kulcson is magunkkal vihetjük és használhatjuk, telepítés nélkül.

Gimp és GimpShop
A keresztplatformos Gimp és a Photoshop felületéhez és működéséhez hasonlóvá alakított változata, a Gimp Shop remek választás lehet akár profiknak is, sőt elsősorban nekik, mert a felülete korántsem nevezhető felhasználóbarátnak. 

Így otthoni használatra inkább a türelmeseknek ajánljuk, ők viszont cserébe a kitartásért az egyik leghatékonyabb képszerkesztővel dolgozhatnak. Minden benne van, amire csak szükségünk lehet, és mindez a miénk, ha megtaláljuk benne. Szerencsére az interneten rengeteg tutorial található hozzá, érdemes azokat is átböngészni.

Serif PhotoPlus SE
Végül következzen egy olyan program, amely korábban kereskedelmi szoftver volt, vagyis pénzért juthattunk csak hozzá. A friss verzióját ma is csak megvásárolni lehet, de a korábbi változatot ingyen letölthetővé tették a készítők

Minden benne van, amire szükség lehet a fotók retusálásához, vagy akár grafikák készítéséhez, még olyan különlegességek is, mint a Mesh Warp Tool vagy a Deform Tool. Az effektekről, szűrőkről itt is kapunk előnézeti képet, és persze rétegkezelés is van. A program használatához ingyenes online regisztrációra is szükségünk lesz!

Hozzászólások