Új funkciók, amelyeket szeretünk a Windows 7-ben

Új funkciók, amelyeket szeretünk a Windows 7-ben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Valójában a Windows 7-tel nagyjából azt kapjuk meg, amit pár éve, a Vista...

Valójában a Windows 7-tel nagyjából azt kapjuk meg, amit pár éve, a Vista megjelenésekor kellett volna a kezünkbe nyomnia a Microsoftnak. Nem tették, s így azután a Vista mind a fejlesztési menetet, mind a bevezetést bebukta. A többség maradt a korosodó, de legalább már bevált és kiismert XP-nél.
A Windows 7-re váltáson azonban már érdemes lesz elgondolkodni, hiszen a részben új alapokra helyezett rendszer jobb teljesítményt és nagyobb biztonságot kínál. Az elsőről az RC alapján bárki meggyőződhet: a Windows 7 valóban gyorsabb, mint a Vista. Még csak a rendszerigény sem lett túlzó, egy mai átlagos gépen tökéletes kényelemben használhatjuk. A programok párhuzamos használata terén is többet bír, mint az elődei.
A biztonsági gondokról szóló hírek valószínűleg kicsit később jönnek majd. Az ne tévesszen meg senkit, hogy már most botnet hálózatok épülnek az új rendszerrel, mivel azok a fájlmegosztókra kikerült, preparált változattal terjednek. A hivatalosan letölthető RC változattal ezt megússzuk.
A Vista sokat szidott (mellesleg hasznos, csak kicsit rosszul kivitelezett) UAC funkciója a Windows 7-ben sokkal kezesebb lesz, így adott esetben ez sem riaszt el senkit, miközben az általa nyújtott biztonsági szint nagyjából megmarad (aki szükségét érzi, természetesen beállíthatja a Vistában megszokott szintre is).
Az is érdekes lehetőség, hogy meghatározhatjuk a házirendben, mely programokból milyen verziók telepíthetők egyáltalán egy adott gépre, vagy monitorozhatjuk a felhasználók szoftverhasználati szokásait. A Bitlocker titkosítás pedig immár hordozható eszközökkel is kényelmesen használható.

IE8 a Windows 7-ben

Ott van azután az IE 8, amely a böngészés biztonságosabbá tételére hivatott (több, kevesebb sikerrel) és a Windows beépített tűzfala is sokat javult az új verzióban, sőt kifejezetten kezes lett.
Ettől függetlenül a vírusirtók továbbra is elengedhetetlenek lesznek majd, hiszen ebből a szempontból a platform szinte behozhatatlan „előnyt” szerzett a konkurens rendszerekkel szemben, amit csak az alapok teljes leváltásával lehetne megoldani (erre viszont csak a Windows vonal végén számíthatunk, amelyre ugyan készül már a Microsoft, de azért ez még messze van, bár a Windows 7 kernel-szinten is változott). Biztonság szempontjából is javul tehát a rendszer, ha nem is lesz „atombiztos”. A Microsoft ezen a területen is igyekszik kényelmesebbé tenni a Windowst felhasználói és admin oldalról egyaránt, ami talán lökést adhat a vállalati terjedésnek is.
A fentiek mellett a kényelemre is nagy hangsúlyt fektettek Redmondban.

Új Tálca és ablakkezelés
A Windows 7 legszembetűnőbb újdonsága a Vistához képest persze az új Tálca. Kicsit olyan, mintha valami linuxos, OS X-es windowsos keverék lenne, de legalább jól működik.
Könnyen átlátjuk vele a futó programokat, és egy jobb klikkel azonnal elérjük a funkcióval kompatibilis programok legfontosabb lehetőségeit (a Media Player esetében például a vezérlő gombokat, az Intézőnél a fontosabb mappákat, a Wordnél az utoljára megnyitott dokumentumokat stb.). 

Fontos funkciók jobb klikkel

Ha egy alkalmazás ikonja felett kicsit elidőzünk az egérrel, láthatjuk az adott program megnyitott ablakainak kicsinyített képét, így könnyen választhatunk közöttük. 

Új elrendezésben

A korábban hosszan sorakozó apró ikonok végre nem csúfítják a Tálca óra melletti részét, hanem egy kattintással elérhetők, ha kellenek, mellettük pedig mindig látjuk, ha a rendszernek valami közölni valója van velünk (például az elavult biztonsági frissítésekről).

Kényelmes váltás

Az ablakok elrendezése, a megnyitott ablakok közötti váltás is sokkal kényelmesebb az új Windowsban.

Vége a Sidebarnak
A Gadgetek ugyan megmaradnak, de a Sidebar eltűnik, helyette a Desktop Gadget Gallery-t használhatjuk majd, ami azt jelenti, hogy a megszokott mütyüröket bármikor, bárhová kirakhatjuk.

Biztonság és segítség egy helyen
A Control Panel System and Security részében találunk minden biztonsági beállítást, kezdve a tűzfaltól az UAC-n, a Bitlocker titkosításon, az  adminisztrációs eszközökön és a backupon át egészen a hálózati beállításokig.

Okosodó tűzfal

Ám nemcsak információkat kapunk, hanem hibaelhárítási segítséget is, akár egy régebbi program futtatásához, akár valamely hardver telepítéséhez, konfigurálásához.

Szalaggyakorlat és megújult alkalmazások
Az Office 2007-ben debütáló és azóta számtalan új szoftverben felbukkanó „szalagos eszköztár” is beköltözik rendszerszintre. A Windows 7-ben ilyennel találkozunk például a funkciók tekintetében is felturbózott Paintben és a WordPadben is. Számos pluszfunkcióval bővült a rendszer számológépe (tudományos- és programozói funkciók, mértékegységváltó). Átvariálták a Windows Media Centert, és persze van Windows Media Player 12 is. 

Szalagok a WordPadben

Utóbbi már csak azért is érdekes, mert - kicsit a OS X Quick Lookjához hasonlóan - van egy egyszerűsített felülete is, amely gyorsabb hozzáférést biztosít a videók és zenék lejátszásához, nem kell megvárnunk, amíg a teljes lejátszó „összeszedi magát”. 

Videók és zenék gyors megnyitása

De kapott új témákat a Windows DVD Maker, találunk remek jegyzettömb lehetőséget, matematikai képletek bevitelét megkönnyítő eszközt és még számos apró változtatást a megszokott Windowsos alkalmazásokban.

Virtuális XP
Ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, a Windows 7 nemcsak kompatibilitási módban lesz képes futtatni mondjuk egy Windows XP-re tervezett alkalmazást, hanem akár teljes, virtuális XP környezetben is (az ugyan még kérdés, hogy ez a végleges verzió része lesz-e, de az RC-ben még benne van). 

Virtuális PC

A Microsoft Virtual PC megoldással pillanatok alatt letölthetünk egy virtuális XP-t, amely amolyan rendszer a rendszerben alapon használható. Így ha van még olyan alkalmazásunk, amely XP-függő, attól sem kell megszabadulnunk. Virtualizáció tekintetében amúgy is nagyot lép majd előre a Windows 7.

Érdekes apróságok
A Windows 7-ben jó pár apróságot is elrejtettek a kényelem érdekében, így például a Windows + + és Windows  + - kombinációkkal az Asztalt tudjuk nagyítani, ha valamit esetleg közelebbről szeretnénk megszemlélni, a Windows + Space kombinációval pedig az ablakok bezárása nélkül, azok áttetszővé tételével nézhetünk rá a desktop tartalmára, miközben az ablakok körvonalai megmaradnak. Hasonló apróságokkal tele van zsúfolva a rendszer, szóval lesz mit felfedeznie a friss Windows felhasználóknak (ezek persze nem az újratanulandó részek, hiszen nélkülük is nagyszerűen meglehetünk). 

Virtuális lemezek

Újdonság még a virtuális merevlemezek létrehozásának és használatának a lehetősége is, ezeket a Disk Management ablakban adnimisztrálhatjuk.
A képernyők beállítása, finomhangolása is sokkal egyszerűbb az új rendszerben. Ha pedig már a képernyőknél tartunk: az új Windows a multi-touch technológiát is támogatja, így minden bizonnyal viszont fogjuk látni az érintőképernyős gépek következő generációjában.

Kezesebb Intéző

Érdekesség, hogy az új lehetőségek közül bármelyiket egyszerűen kikapcsolhatjuk, ha nincs rá szükségünk, hogy ne terheljük a rendszert felesleges folyamatokkal. Ez a Control Panelben egy listáról válogatva, pillanatok alatt elintézhető.

Korántsem értünk a végére még a Windows 7 újdonságainak és lehetőségeinek, így a későbbiekben még folytatjuk az új rendszer bemutatását.
Annyit viszont már most is levonhatunk tanulságként, hogy a Microsoft ezúttal nem bízza a véletlenre a rendszer sikerét. Az RC változat abszolút megbízhatóan működik, így ennek közreadásával eleve sokakat „szoktathatnak rá” az új Windowsra. Bár a Windows 7 nem lesz korszakalkotó újdonság, ezúttal valóban sikerült annyi kényelmi és teljesítménybeli pluszt beletuszkolni a termékbe, hogy érdemes legyen elgondolkodni az XP-ről való továbblépésen. 

A Vezérlőpult részei

Mi mindenesetre kíváncsian várjuk, miként fogadják majd a felhasználók a végleges rendszert, és ha már itt tartunk, kíváncsiak lennénk olvasóink véleményére is: az eddigi tapasztalatok, cikkek alapján Önök váltanának a Windows 7-re?


Hozzászólások