Twitter: hogyan vehetünk részt az iráni tüntetésben?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Twitter az iráni választásokkal kapcsolatos zavargások miatt elhalasztotta a működéséhez elengedhetetlen rendszerfrissítést. Biz Stone, a szolgáltatás egyik alapítója blogjában meg is írja, hogy Irán gyakorlatilag számít rájuk, úgyhogy a módosításokat az Irán szerinti éjszakai órákban végzik majd. Közben más forrásokból már olvasható a twitteres tüntetés szabályzata is.

Hiába kell kritikus hálózati fejlesztést végrehajtani a szolgáltatás szerverparkjában, a Twitter és az NTT America úgy döntött, az eredetileg tervezett kétórás kimaradást egyórásra csökkentik, mindezt pedig az iráni idő szerinti éjszakai órákban bonyolítják le. E döntésben fontos szerepe volt a #nomaintenance kulcsszóval ellátott üzeneteknek, amelyekben a felhasználók tüntettek a technikai szünet ellen. Mindez teljességgel érthető, a Twitter ugyanis az iráni választásokat érintő egyik legfontosabb nemhivatalos csatorna - több tízezer tweet szerepel #iranelection és #iran kulcsszavakkal, a felhasználók és iráni tüntetők pedig folyamatosan tájékoztatják egymást és a nagyvilágot a demonstrációkról, a zavargásokról és az erőszakos utcai eseményekről.

Mindeközben már pontokba szedett használati utasítást is posztolt Esko Reinikainen blogger: hogyan vegyünk részt az iráni választásokkal kapcsolatos twitteres véleménynyilvánításokban?

Egy pillanatig se felejtsük el, hogy az iráni bloggerek igazi veszélyben vannak, úgyhogy ha találtunk olyan felhasználót Twitteren, aki legitim tudnivalókat közöl, ne publikáljunk róla semmilyen információt. Csupán saját ismeretségi hálózatunkkal tudassuk, hogy találtunk egy embert, aki hihető adatokat tweetel. Ugyanakor az iráni biztonsági erők megtévesztő információkat terjesztenek az általuk létrehozott ál-tüntető felhasználókkal: figyeljünk, kinek a posztjait továbbítjuk, nézzünk utána, mennyire igazak az egyes bejegyzések.

Az elmúlt napokban számos olyan proxiszerver IP-címét terjesztették Twitteren, amin keresztül ki lehet kerülni az iráni tűzfalakat. Ez kifejezetten nem okos dolog, főként ha #iranelection kulcsszóval tesszük, ugyanis ezt is figyelik, és abban a pillanatban, hogy az ilyen bejegyzéseket publikálják, blokkolják is azonnal. Yishay szerint @stopAhmadi vagy @iran09 felhasználóknak küldjük el magánüzenetben, ők pedig továbbítják a hasznosítható információt az iráni bloggereknek. Azt se felejtsük el, hogy a két, iráni bloggerek által használt iráni hashtag az #iranelection és a #gr88.

A reggeli órákban William Gibson cyberpunk sci-fi író publikált egy hasznos ötletet: változtassuk meg Twitter-beállításainkat, jelöljük be lakóhelyünknek Teheránt, és az ennek megfelelő időzónát is állítsuk be, az iráni bloggereket a Twitteren ugyanis e két kritérium alapján szűrik. Ha azonban "mindenki iráni" a Twitteren, a szűrés jóval nehezebbé válik.