Az internet miatt nevet változtat Kanada patinás magazinja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lecserélte a nevét a The Beaver magazin. A kanadai jelkép, a hód nevét viselő újság azért kénytelen megválni a névtől, mert az az angol szlengben a beaver a női nemi szerv szinonimája is, eztért gondjuk van a spamszűrőkkel.

Miért éppen a hód?
Az időzónák rendszerét és a kanadai postabélyeget megalkotó Sandford Fleming biztosította a hód számára azt, hogy nemzeti jelképpé válhasson: az 1851-ben kiadott „hárompennys hód” (Three Penny Beaver) néven emlegetett, első kanadai postai bélyegen Flemingnek köszönhetően egy hód képe szerepelt.

Kilencven év után megválik a nevétől a The Beaver magazin, Kanada egyik legrégebbi újságja. Az ország egyik fontos nemzeti jelképe, a kanadai hód nevét viselő újság azért kénytelen lecserélni a patinás nevet, mert az az angol szlengben a beaver a női nemi szerv szinonimája is. Emiatt meggyűlt a bajuk az automata szűrőkkel, és az információk nem jutottak el többek között az iskolákba sem.

A magazin kiadói úgy döntöttek, hogy Canada's History névre keresztelik a lapot. Hasonló döntést hozott a pennsylvaniai Beaver College is, amely 2001-ben vált meg a kínos névtől.

Az ártalmatlan weboldalak vagy e-mail-ek filterezésére is akad példa: így járt a brit város, Scunthorpe többek között – az AOL internet szolgáltató nem engedte regisztrálni a nevében szereplő obszcén szó miatt. Még nevet is kapott a jelenség: Scunthorpe-probléma. Hasonló gondja volt a brit Dél-Yorkshire-i Penistone nevű városnak is.

Hozzászólások