Halálkultusz központja volt Stonehenge?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kilenc, nemrégiben felfedezett angliai kőkorszaki építmény azt sugallja, hogy hozzájuk hasonlóan a híres Stonehenge-ben is a halálkultuszhoz kötődő szertartásokat végezhettek. Eszerint Stonehenge nem a napimádók központja lehetett, hanem a mai halotti torokhoz hasonló rituálék helyszíne.

Mind a kilenc most megtalált emlék hasonló szerkezetű és elrendezésű, mint a híres Stonehenge, de korban megelőzik a világon talán legismertebb megalit szentélyt - írja a Discovery News. A kilenc megalit, amelyet Dartmoorban, Angliában találtak, azt jelzi, hogy Stonehenge-nek kulcsszerepe volt a rituálékban, amelyek a halálhoz kötődtek - vélik a kutatók, akik a British Archeology című lapban közölték szakvéleményüket. A Stonehenge-nél is idősebb dartmoori építmények egyaránt a nyárközepi napkeltéhez és a télközepi napnyugtához igazodnak. A dartmoori megalitok Kr.e. 3500-ban keletkezhettek, vagyis 5500 évvel ezelőtt. (Stonehenge korát Kr.e. 3100 és Kr.e. 1500 közé teszik más kutatók.)

A temetkezésekből és az élelmiszermaradékokból a kutatók arra következtetnek, hogy a halálhoz kötődő rituálék e kövek között zajlottak. Ugyanakkor nem feltétlenül voltak a Brit-szigetek korai lakói napimádók - jegyzik meg a kutatók. A régészek ezt arra alapozzák, hogy találtak malaccsontokat is a kőemlékek közelében, és valószínűsítik, hogy a tavasszal született állatokat a télközepi disznóöléskor vágták le. Sokkal inkább a halálhoz kötődő rituálék részei lehettek ezek, a manapság szokásos halotti torok is ezzel függnek össze. Vagyis a temetések után a mostanában is szokásos ünnepségekhez hasonlókat rendezhettek már a kőkorban.