Sikertelen támadások a választási informatikai rendszer ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elenyésző számú támadás érte a választási tájékoztató rendszert az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában .

Az előző választásokhoz hasonlóan most is voltak elenyésző számú támadások a választási informatikai rendszer ellen - mondta Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) vezetője.

Hozzátette: egyik támadás sem ért célba, egyik sem okozott kárt, ahogy a KEK KH vezetője fogalmazott, "elenyészőek voltak ezek a kezdetleges támadások". Megjegyezte: a támadások "az első hálózati biztonsági elemnél elhaltak".  Elkülönül ugyanis a "nyílt világtól" a választási informatikai belső rendszer. Az információk a belső tájékoztató rendszerből "áramlanak" a "nyílt világ" felé, ahonnan nincs hozzáférési lehetőség a belső rendszerhez - mondta.
A KEK KH vezetője bemutatta a választási infrastruktúra ábráját. Eszerint a 297 okmányirodában, az anyakönyvi szolgáltató rendszerbe bekapcsolt 1640 végponton rögzítették a szavazás napján az adatlapokat, ezek az adatok zárt hálózaton jutnak el a belső szervermodulhoz.

Innen tűzfalon keresztül juttatják el az adatokat további feldolgozásra a VIP-szolgáltatást igényelt szervezetekhez (pártokhoz, médiumokhoz), valamint egy "lapgenerátor" az adatokból előállítja azt a weboldal-képet, amit a www.valasztas.hu oldalon közzétesz az Országos Választási Iroda (OVI). A  választás eredményét az interneten nyomon követők tehát nem közvetlenül az adatbázisból látják a beérkező adatokat, hanem a "lapgenerátor" által készített oldalakat töltik le.

Ez a kapcsolat egyirányú: a "nyílt világból" nem lehet elérni a belső, központi szervermodult, így nem is lehet módosítani a beérkező adatokat.

Az OVI által közzétett adatok csak a gyors tájékoztatást szolgálják, a választás eredményét az illetékes választási bizottságok a papíralapú jegyzőkönyvek alapján állapítják meg.
Ignácz István közölte: annak ellenére, hogy a tájékoztató rendszer április 11-én nem indulhatott el 19 órakor, az adatrögzítés folyt, az első forduló informatikai támogatása biztonságosan, megbízhatóan működött. Az első fordulóban a 297 okmányirodában és az anyakönyvi szolgáltató rendszerbe bekapcsolt 1640 végponton rögzítették a jegyzőkönyveket, a központban 18 szerver dolgozott. Összesen több mint 100 ezer ember dolgozott a választási apparátusból a voksolás első fordulójának lebonyolításában. 

Emlékeztetett rá: április 11-én 22 óra 35 perckor már 99 százalékos volt a feldolgozottság, ami "szinte végeredmény volt".  A második forduló előtt sikeres országos informatikai főpróbát tartottak április 21-én. Vasárnap az 57 egyéni választókerületben 620 munkaállomás fog dolgozni. A 19 órakor induló tájékoztatási rendszer pedig 5-10 percenként fog frissülni a szavazóköri adatokkal.