Gyilkos hullám rongált meg egy japán tankert

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Gyilkos hullám rongált meg szerdán egy japán kőolajszállító tartályhajót a Hormuzi-szorosban, Omán közelében. Korábban az üzemeltető képviselői nem zárták ki egy támadás lehetőségét, bár erre konkrétan nem utalt semmi.

A járművön kisebb robbanás is történt, a felső szállásfedélzet megrongálódott, és a 31 fős személyzetből néhányan megsérültek. A hajó azonban tovább tud haladni, és olaj sem szivárog belőle. Az Egyesült Arab Emírségek egyik kikötőjében megvizsgálják, és nagy valószínűséggel folytatni tudja útját Japánba. 

A gyilkos hullám spontán óceáni jelenség, amely különleges széljárásban, erős áramlású mély vizeken, rendszerint távol a partoktól alakul ki. Bizonyos esetekben előfordul, hogy vízre és a hullámzásra ható erők egyazon pontban találkoznak, hatásukra több hullám is egyesül – így alakul ki a szuperhullám.

Szélsőséges esetben a magassága elérheti a 30 métert is. Még a hatalmas óceánjárókra nézve is veszélyes: a vízfal szinte függőleges, maga előtt szinte kiszippantja a tengert, és az ebbe a „lyukba” kerülő hajóra rázúdítja az óriási víztömeget, amely a súlyával és az erejével felborítja, összeroppantja a hajókat.