Ezt nézze meg: valós idejű katasztrófa-térkép a Google Mapsen

Ezt nézze meg: valós idejű katasztrófa-térkép a Google Mapsen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Szökőártól vagy tornádótól nem igazán kell tartanunk, földrengés, nukleáris baleset vagy szélvihar azonban hazánkban...

Szökőártól vagy tornádótól nem igazán kell tartanunk, földrengés, nukleáris baleset vagy szélvihar azonban hazánkban is előfordulhat, így mindenkinek hasznos és érdekes lehet az RSOE (Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület) által üzemeltetett AlertMap. A Goole Mapsre alapozott térképen valós idejű képet láthatunk a Földön bárhol előforduló katasztrofális balesetekről, rendkívüli időjárási helyzetekről, járványkitörésekről. Előre jelezni persze ez a rendszer sem képes, azonban sokszor a következmények enyhítéséhez, további hatások megelőzéséhez rendkívül hasznos lehet.

A térképen sajnos minden pillanatban sok rendkívüli esemény látható

Az AlertMap célja minden olyan esemény monitorozása és dokumentálása, ami katasztrófát vagy vészhelyzetet idézhet elő a Földön. Ehhez 600 online forrást figyelnek, és ezek alapján hozzák létre a rendkívüli eseményeket jelző színes ikonokkal teletűzdelt világtérképet. A szolgáltatás 50 különféle vészhelyzetet figyel és jelenít meg. Egy vészjelző ikonra kattintva, részletes adatokat kapunk a helyszínről, az eset súlyosságáról és a pillanatnyi állapotról. Az események előrehaladtával, az információk bővülésekor ezeket az oldalakat azonnal frissítik.

A cikk írásának idején több kisebb földrengés és egy lavina volt Európában

A világ minden tájáról érkező adatok közül a magas megbízhatóságú szervezetektől származó információk automatikusan felkerülnek az AlertMapre. Így például azonnal a térképre kerülnek a U.S. Geological Survey (USA földtani felügyelete) által közölt földrengési, a WHO (ENSZ Egészségügyi Világszervezete) járványügyi és az International Volcano Research Centre (Nemzetközi Vulkánkutató Központ) vulkánkitörési adatai. Ezek a híradások a kibocsátásuk után öt percen belül megjelennek a térképen. A kisebb súlyú eseményeket előzetes ellenőrzés után kézzel viszik be a rendszerbe.

Most külön lapon találjuk Japán katasztrófa területét

A térkép minden részét ki lehet nagyítani, de vannak előre definiált nézetek is, amelyek egy-egy földrész rendkívüli eseményeit mutatják. Ezek a kiemelések jelenleg egy új elemmel is bővültek, a Japan Disaster Region a távol-keleti földrengés, szökőár és nukleáris baleset területére viszi a látogatókat.

Fel lehet iratkozni a katasztrófákról értesítő hírlevélre is

A katasztrófákról nemcsak a térképről értesülhetünk, hanem fel lehet iratkozni egy hírlevélre is, ami az események térképre kerülésekor elektromos levélben küldi el a fontosabb adatokat és leírást.

Hozzászólások