szerző:
hvg.hu

A TEDxDanubia a mára fogalommá vált nemzetközi TED konferencia hivatalos magyarországi változata. Célja, hogy az ország és a régió legizgalmasabb és leginspirálóbb gondolkodói az élet különféle területeiről összegyűljenek és gondolatokat cseréljenek.

A TED 25 éve indult Kaliforniában egy kis, exkluzív konferenciaként. Az egyik legizgalmasabb, nem szigorúan szakmai jellegű konferencia, amelyet az Ideas Worth Spreading (gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni) szlogen fogalmaz meg legtömörebben. A TED konferenciák 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő és szórakoztató előadásokkal rendkívül intenzív és inspiráló élményt jelentenek. A TED célja, hogy a határokon minden értelemben átívelően, az élet legkülönfélébb területeiről és a világ minden tájáról összegyűjtse a legérdekesebb, leginnovatívabb és leginspiratívabb gondolkodókat és alkotókat.

Élő közvetítésünk a harmadik TEDxDanubia rendezvényről jelentkezik, az Uránia Nemzeti Filmszínházból.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

TEDxDanubia - Kultúrák párbeszéde, 2011. szeptember

Mától szabad a jelentkezés.

Havasi Balázs – zongoraművész, zeneszerző

A világ leggyorsabb zongoristája.

A zongorát, amely 200 éve semmit nem változott, adjuk vissza a fiataloknak, tegyük trendivé. Olyan zenét akar kreálni zongorán, ami azoknak is tetszik, akik nem tartják vagány dolognak a zongorát.

A 25 év szabálytanulást kellett elfelejtenie arra az időre, amíg megtalálja a saját világát. Az első darabje egy gyerekdal egyszerűségével szól. (közben zongorázik) Ez a dal később világsiker lett.

Előadása tulajdonképpen mini hangverseny fantasztikus élő és videó anyagokkal. Méltó zárása a TEDxDanubia konferencia előadás-szekciójának.
Minden kisfiú vagy űrhajós, vagy rocksztár szeretne lenni - mondja Balázs. Műszaki érzéke nincs, tehát az űr kiesett, a rongora viszont nem igazán alkamas a rock-színpadra. A kisfiú álma most mégis teljesül, amikor új darabjának ősbemutatóján talán egy kicsit rocksztár lehet: zongora és dob együtt a TEDxDanubia színpadán. A közönség ámulattal hallgatja, és háromszor tapsolja vissza.

A tudósító pedig nem talál szavakat, és búcsúzik.

John Foppe – motiváció kutató és tréner: Karnyújtásnyira

Két kéz, kar nélkül született. A színpadon egy szék, előtte a földön egy dobozos üdítő, és egy pohár. Felmegy a színpadra, leül, ledobja a cipőjét, lábbal (zokniban) felbontja a dobozos üdítőt, a poharat a szájához emelei lábbal, és iszik - Cheers!

Hogyan tudunk a korlátaink ellenére is változásokat elérni az életünkben. Ha az ember úgy érzi, hogy mindent ellenőriz, az nagyon veszélyes. A kemény szeretet lényegi ismérve, hogy nemet mondasz a félelemre. Gyönyörü a világ, és vár minket, a felfedezésének csak magunk vagyunk az akadályai.

Ma többször is bepakoltam a táskámat, eljöttem repülövel, becsekkoltam a hotelbe, otthon megszerelem, ami elromlott. Szeretek síelni Ausztriában, találkoztam a Pápával, és egy csodálatos nővel is, és van egy három éves lányom. Az igazi hendikep az érzés, ami elvakít minket, a rejtett félelmeink, amik elvakítanak, lebénítanak minket. Ha ezeken változtatni tudunk, az életünkön is változtatni tudunk.

A közönség állva tapsol.

Nic Marks – statisztikus: A boldogság kiáltványa

David Cameron: Az általános jólét jobban érdekel, mmint a GDP! (TED, 2009)

Hogyan lehet mérni a nemzetek előrehaladását? Körülvesz minket a szegénység, ezért fontos, hogy szem előtt tartsuk az emberek boldogságát. Hamis logika, hogy ha a gazdaság nő, akkor mindenki boldogabb lesz. A fenntarthatóság és a GDP összeférhetetlen dolgok. A GDP helyett jó mutató lehet a Boldog Életévek száma.

Karsai Gábor – filozófus, spirituális diplomata: A kezdet kezdete

A Tan kapuja buddhista főiskolának volt rektora.

Hogyan lehet a szellemi és a materiális világ értékeit együtt kiaknázni. Az ember egy csodálatos szörny, de ugyanakkor egy szörnyűséges csoda. Az ember egy UFO, aki felfelé törekszik, aki a lét értelmét keresi. A létnek attól van értelme, hogy megteremtjük.

Facebook: Sszolgálat Mozgalom

Burt Gábor George – stratéga, kreativitás és innováció szakértő: Gyermekkori kreativitásod újraébresztése

18 perc - ennyi időnk van összesen. A jelenlegi világrekordja a lélegzetvisszatartásnak alig több, mint 19 perc - de ezt ne próbáljátok ki!

Szerezzük vissza a képzelőerőnket. Mindannyian felnőttnek tartjuk magunkat? Van valaki, aki lélekben gyermeknek érzi magát? Ebben rejlik a nagy lehetőség.

Világszerte nagy szükség lenne a gyermeki kreativitásra az üzleti életben, a politikában, a civil életben. A kulcs bennünk rejlik, mert gyermekkorunkban képzeletgazdagiok voltunk, de ezt felülírja az a rendszer, ami beépül az életünkbe, függüönk másoktól, stb. Meg kell találnunk a kapcsolatot a gyermekkori énünkkel.

Archimedes: Heuréka, megtaláltam! - ez a gyermeki énje volt. Nektek mikor volt az utolsó Heuréka-élményetek?

Picasso: minden gyermek művész, csak a kérdés az, hogy hogyan maradjon művész. Nem azt kellene nézni, hogy a gyerekből hogyan lesz felnőtt, hanem azt kellene keresni, hogy a felnőtté válás során hogyan őrizhetjük meg a gyermeki énünket. Edison: a világ legnagyobb találmánya, a gyermeki képzelet.

Ha meg akarjuk találmni az összeköttetést a gyermeki énünkkel, a "mi lenne, ha?" kérdéssel kell kezdenünk. Hogy megkérdőjelezzük a korábbi szentenciákat, bölcsességeket, alapigazságokat.

Forbes: a legnagyobb ötletek abból születtek, hogy egyesek kétségbe vonták mások bölcsességét. Pl. Trójai faló - mint nagy újdonság, újítás. Semmelweis Ignác a 19. század közepén megoldást talált a bölcsőhalál problémájára (fertőtlenítés) - a kollégái kinevették, mert az ötlete túl egyszerű, nem illett az akkori orvoslás gondolatvilágába.

Tavaly az IBM nagystzabású felmérést készített, 1500 vállalatvezetőtől kérdezték, mi a sikeresség titka. A legtöbben a kreativitást mondták.

Utolsó felvonás - Új kezdet

Meglepetés-program: Fényfestés az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermének mennyezetére kreálva. Leírva nem átadható - elképesztően látványos.

Most szünet

17:15-kor meglepetés-program. Folytatjuk...

Stuart Schulzke – új média innovátor: De-trivializing a Twitterized World

Információkkat, tudást, kapcsolatokat osztunk meg egymással a közösségi oldalakon, de ezekre nem tudunk egyénileg megfelelően odafigyelni. Ezek az eszközök a barátaink, amelyek természetesen hiperproduktivitást indíthatnak be, amibe bele lehet rokkanni.

Azt hiszed, hogy ez a tragédia? Tekintsd inkább komédiaának és akkor szórakoztat! (Madách, Az ember tragédiája) Ezt alkalmazza a közösségi médiára is.

Az új média előnyei. hozzáférünk új dolgokhoz, létrehozhatunk új dolgokat, szórakoztatási lehetőséget kapunk, kapcsolatépítési lehetőségekhez jutunk. Ebbe az irányba ment el a médiafogyasztás.

Szándékosan határozzuk meg azt, hogy az új médiákkal milyen kapcsolatot alakítunk ki, és milyen tartalmakat osztunk meg. Ne mi váljuk az új média részévé, hanem az váljon a mi részünkké, és osszunk meg megfelelő tartalmakat.

Közönség-előadás: Gáspár Attila - Felelősségteljes tevékeny játék

Egy zseniális ötletből lett, 500 ember személyes életterét felhasználva, 2010-ben már színesben villog a műegyetem kollégiumának 500 ablaka. Az ötlet megjárta a nemzetközi médiát is.

Keress elő egy régi álmot, tervet, és játssz el vele, és valósítsd meg!

1 2 3 4

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések

Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések

Kipróbálták a 2020-as olasz biciklis verseny egyik magyarországi szakaszát

Kipróbálták a 2020-as olasz biciklis verseny egyik magyarországi szakaszát

Jöhetnek az okosfegyverek az amerikai hadseregben

Jöhetnek az okosfegyverek az amerikai hadseregben

Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón

Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Visszanéztek az időben a csillagászok, miután találtak ehhez egy trükkös megoldást

Visszanéztek az időben a csillagászok, miután találtak ehhez egy trükkös megoldást