Acer Iconia Tab A500: ez súlyos!

Acer Iconia Tab A500: ez súlyos!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Kezdjük ott, hogy a készülék technikai szempontból ott van, ahol jelenleg egy androidos táblának lennie kell: kétmagos...

Kezdjük ott, hogy a készülék technikai szempontból ott van, ahol jelenleg egy androidos táblának lennie kell: kétmagos processzor (NVIDIA Tegra 2), 16 vagy 32 GB-os saját memória, amelyet Micro SD kártya segítségével tovább is bővíthetünk. 1280x800 pixeles felbontásra képes 10.1”-os kijelző. Ezzel mondjuk nem lóg ki a sorból, nagyjából ezt hozza a Xoom és a Galaxy Tab 10.1 is. Súly szempontjából viszont az Acer vezet, ami egy táblánál nem feltétlenül előny, a 730 gramm bizony érezhető, kényelmesen egy kézben tartani esélyünk sincs hosszú távon (de ez mondjuk a méretén is múlik, 260x117 mm-es és 13 mm vastag). Szóval a méretnél, a súlynál valamit nagyon elnéztek a tervezéskor, kicsit batár lett.

A kijelző képe sem kiemelkedő, de panasz nem lehet rá, még napfényben is egészen jól látható. A gép előlapját teljesen uralja, még gombok sincsenek mellette, mivel az Android 3.0 Honeycomb rendszer - ez kifejezetten táblagépekre kialakított Android változat - szoftveresen jeleníti meg az alap gombokat a kijelző alsó részén. Ennek nagy előnye, hogy bárhogyan forgatjuk a gépet, a fontos gombok - vissza, home, alkalmazásváltó, menü - mindig a kijelző bal alsó részén helyezkednek el. A menü mondjuk csak a nem Honeycombra optimalizált alkalmazásoknál jelenik meg itt, amúgy a jobb felső sarokban van a helye. A lényeg, hogy ezzel a megoldással a HTC is megúszta volna, hogy két érintős gombsort kelljen rátenni a Flyerre (egy függőlegest és egy vízszintest), de hát ez a vonat már elment...

A rendszerre később visszatérünk, maradjunk még kicsit a hardvernél.
Elöl egy 2 megapixeles kamera rejtőzik még a kijelző fölött, a gép hátulján pedig találunk egy 5 megapixelest (LED vakuval), ami nem készít kiemelkedő minőségű fotókat, de mobil viszonylatban elmegy, videózni is lehet vele, 720p felbontásban, elfogadható minőségben.

A gép bal oldalára egy dokkcsatlakozó került. Alul egy Micro USB csatlakozót találunk az adatátvitelhez, szinkronizáláshoz, és egy USB csatlakozót is, amelynek a segítségével akár egy pendrájvot is csatlakoztathatunk, hogy az azon tárolt fájlokkal dolgozzunk, vagy oda másoljunk valamit. Ugyancsak alul találjuk a töltő különálló csatlakozóját.

Felülre a be-/ kikapcsoló gomb, a füles csatlakozó és egy micro HDMI kimenet került, utóbbi segítségével a készüléken tárolt videókat akár tévén is megnézhetjük.
Végül jobb oldalon a hangerőszabályzót és egy kapcsolót találunk, ezzel kikapcsolható az automatikus képernyőforgatás.

Rendszer
Az Iconia Tab A500 az Android aktuális táblagép változatát (3.0 Honeycomb) kapta meg, amitől azért nem kell forradalmi dolgokat várni. Akinek volt már a kezében androidos mobil, nagyjából ott is ezt kapja, csak más elrendezésben. Lapozható virtuális asztalok, rajtuk temérdek widget, ikon, névjegy vagy amit akarunk.

A használatát azért szokni kell, mert a képernyő alján lévő csíkra sok minden leköltözött. A hagyományos gombok szoftveres megfelelői ennek bal oldalán találhatók, míg a jobb szélen az óra, a térerő/wifi kapcsolat erőssége és az akku töltöttségét jelző ikon van alapból, illetve mellettük jelennek meg mobilokon a redőny részen található üzenetek, alkalmazások értesítései stb.

A virtuális asztalokat kedvünk szerint berendezhetjük

Bal oldalon extra az alkalmazásválasztó gomb, amely az éppen futó alkalmazások közötti váltást teszi egyszerűvé.

Widgetek hozzáadása, háttérkép cseréje stb.

Az órát megérintve a friss üzeneteket láthatjuk, illetve ha megy a zenelejátszás, akkor a lejátszó vezérlőit is. Az óra alatti ikont megérintve pedig azonnal elérjük a fényerőszabályzót, az airplane mód, notifications és wifi opciót, illetve a Settings menüt.

Fontos beállítások egy pillanat alatt

A kijelző felső részére kerül az Apps gomb, amely nem túl meglepő módon a telepített alkalmazások elérésére szolgál, mellette pedig egy plusz jel (+) látható, amely az asztal berendezésére szolgáló felületet hozza be. Háttérképet cserélhetünk, widgeteket babrálhatunk stb. Berendezhetjük a felületet, ahogy az Androidtól már megszoktuk.

Az üzenetek, figyelmeztetések is az alsó részen érhetők el

Szintén a jobb felső részen láthatjuk a menü gombot, amikor éppen van, és amikor éppen Honeycomb kompatibilis alkalmazást futtatunk, mert amúgy a hagyományoknak megfelelően lent jelenik meg.
A bal felső sarokban van a Google elérésére két ikon, az egyikkel beírhatjuk, amit keresünk, a másik pedig a beszédfelismerőt indítja el, hogy gépelés nélkül is kereshessünk (persze magyarul esélytelen).

Beállítások - Dolby Mobile is van

Összességében jó lett a Honeycomb felülete, de első nekifutásra azért erősen szokni kell. Erről azonban nem az Acer tehet. Arról viszont igen, hogy egy elsősorban multimédiára kihegyezett készüléket képesek voltak úgy kiadni, hogy azzal alig néhány videoformátumot lehet csak lejátszani. Ráadásul kapunk extra lejátszót is előre telepítve, de az is életképtelen, így aki jót akar, az telepíti az Android Marketből a RockPlayer ingyenes vagy fizetős változatát.

Médialejátszót szinte biztosan le kell töltenünk az eredeti helyett

Ezzel szemben a zenelejátszó egészen jól sikerült, látványos és egyben kényelmes is, könnyen összeállíthatjuk benne saját lejátszási listáinkat. Az Iconia egyik érdekessége a Dolby Mobile lehetőség, a beépített hangszórók egészen jól szólnak.
A levelező, naptár, címjegyzék természetesen a nagyobb kijelzőkhöz és felbontáshoz van igazítva, és a Marketben is találunk már táblára optimalizált programokat. A Youtube alkalmazás külön említést érdemel: határozottan jól sikerült végre, kényelmes, gyors, átlátható.
Játékgépnek sem utolsó az Iconia, ez a hardver már tökéletes alap a 3D-s játékcsodáknak is, az NFS Shift, a Hero of Sparta és a Lets Golf például kifogástalanul futnak rajta, és ez minden bizonnyal csak a kezdet.

Nagy hangsúlyt kapnak a játékok is

A beépített böngésző kényelmes, és ha letöltjük a Flash legújabb androidos változatát is, szinte minden oldalt meg tudunk nyitni, és több Flash animáció betöltése után sem akadtak. A füles böngészésnek köszönhetően kényelmesen dolgozhatunk több megnyitott lappal is, és nem utolsó szempont, hogy gyors is az oldalak letöltése. Ezek után az mondjuk furcsa volt, hogy a mostanában a csapból is folyó HTML5-ös animációk viszont eléggé akadoznak benne (eleve a HTML5 alapú oldalak megjelenítése sem ment hibátlanul), és a videókkal itt is akadtak gondok, nem mindent tudtunk lejátszani. Remélhetőleg ezen sikerül majd túllendülni egy frissítéssel (persze a HTML5 is még gyerekcipőben jár).

Böngészni nagyszerűen lehet rajta

A készüléken előre telepítve kapunk e-book olvasót (LumiRead), Twitter-alkalmazást, mádiamegosztót, Clear.fi alkalmazást, szóval multimédiázhatunk kedvünkre, és persze hódolhatunk a divatos közösségi szolgáltatásoknak is (Twitter, Facebook stb.).

Irodai munkára a Docs To Go lapul a gépen, sajnos nem teljes verzióban, így alapból csak megnyitni képes az Office fájlokat, de olcsón megvehetjük a teljes verziót, hiszen immár hazánkból is elérhető a Market fizetős része. Ráadásul a szoftverboltból más irodai csomagokat is beszerezhetünk, és úgy általában minden témában találunk alkalmazásokat ingyen vagy pénzért.

Használat
Az Iconia elég megosztó darab. A mérete és a súlya nem éppen modern táblagéphez illő, viszont ha azt vesszük, hogy USB pendrájvokat is gond nélkül csatlakoztathatunk, és a kijelző még napfényben is remekül olvasható, ez azért némileg kárpótolhat minket. Ahogy a készülék ára is jónak mondható, a wifis változat 135 ezer forintért lehet a miénk.

Az akkuidő dicséretes, átlagos használattal - értjük ezalatt, hogy az ember zenét hallgat, közben híreket olvas, levelezget, aztán megnéz pár videót, kicsit játszik - simán kibír egy napot. Az iPad továbbra is a csúcs e téren, de az Iconiával sem lesz gondunk.
A videók lejátszásánál tapasztalt probléma megoldható ingyen is a Marketből, de azért  ennél jobban is figyelhettek volna erre az Acernél. A kamera alkalmazásával is többször akadtak gondok, előfordult, hogy a készülék is újraindult a használata közben. Pedig funkcióit tekintve sokoldalú szoftver, számtalan effekt, beállítási lehetőség áll rendelkezésre benne.
Az Android 3.0-n szintén van még mit csiszolni (például az alkalmazásváltót, amely csak az utolsó öt alkalmazást mutatja, vagy a billentyűzetnél az ő és ű karakterek és persze a magyar menürendszer hiányát stb.), de összességében jónak mondható, a Google pedig úgyis felturbózza a következő alverziónál (remélhetőleg a frissítéseket lelkiismeretesen szállítja majd az Acer).

A 3.0-ban még akadnak gondok az ő és ű karakterekkel

A készülék működése amúgy többnyire zökkenőmentes, mindenre azonnal reagál, a menük animációi sem akadoznak, alapvetően jól lehet használni.
Mindent egybevetve, az Iconia Tab A500 kissé túlsúlyos egyéniség a tavaszi, nyár eleji táblagépek mezőnyében, de legalább jól árazták, és mindenre képes, ami egy táblagéptől elvárható. A legtöbb felhasználó valószínűleg jobban jár vele, mint egy netbookkal, ha egy hordozható szórakoztató és internetképes eszközt szeretne vásárolni.

Hozzászólások