Kiakasztható állkapcsú szörnyetegek nyomában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nyolcvanmillió éves fosszíliákat tártak fel a kanadai Manitoba tartományban, amelyek révén megismerhető, hogy milyen volt Kanada nyugati része abban a korban, amikor a dinoszauruszok uralták bolygónkat.

A Kanadai Fosszíliakutató Központ paleontológusai Manitoba délnyugati részén, Winnipegtől 100 kilométerre feltárták a tengerek "T. rexeként" ismert moszaszauruszok két egyedének csontvázát - olvasható a The Record online újságban.

A moszaszauruszok kígyószerű, megnyúlt koponyájú gyíkok voltak. A vízi életmódhoz alkalmazkodott nemzetség képviselői a késő kréta kor tengereiben világszerte elterjedt ragadozók voltak. Némely faj hossza elérhette a 15 métert. A moszaszauruszok a dinoszauruszokkal együtt tűntek el 65 millió évvel ezelőtt.

"Borotvaéles fogaikkal, valamint 'kiakasztható' állkapcsukkal bármit fel tudtak falni. A tápláléklánc csúcsán álltak, akár más moszaszauruszokra is képesek voltak rátámadni" - magyarázta Anita Janzic, a központ kurátora. Az intézmény birtokában van Kanada legnagyobb moszaszaurusz-lelete, a 13 méteres "Bruce",  ám Anita Janzic szerint a most napvilágra került fosszíliák  is jelentősek. A lelőhelyen őskori tintahal megkövesedett maradványai is napvilágra kerültek, de feltárták parányi fosszíliák sokaságát is.

Joseph Hatcher segédkurátor a leletekkel kapcsolatban kifejtette, hogy nyolcvanmillió évvel ezelőtt megváltozott a 'nyugat-kanadai' ökorendszer. "Az éghajlat alakulhatott át, de okozhatta vulkanikus tevékenység, ahogy kiválthatta a Sziklás-hegység kiemelkedése. Ettől az időponttól az üledékből eltűnnek a nagyméretű őskövületek, a hatalmas moszaszauruszokat felváltották a szabad szemmel alig látható halfosszíliák. Teljesen átalakult az élővilág" - emeltek ki Joseph Hatcher.