Homályos fotók élesítése ingyenes szoftverrel

Homályos fotók élesítése ingyenes szoftverrel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Mit tehetünk, ha nem voltunk olyan szerencsések vagy szemfülesek, hogy ugyanarról a témáról több képet is készítsünk, az egyetlen fotó pedig homályos? Nos, a legegyszerűbb megoldás, ha betöltjük a Photoshopot, és ráeresztjük a képre a híres „unsharp” maszkot. A Photoshop azonban igen drága, és lássuk be, ilyen apró művelethez talán egy kicsit túlzás is.

A fotók életlenségének több oka is lehet, sok esetben nem is a fényképet készítő illető a hibás. „Bemozdul” a figura, akit fotózunk, rosszul ítéli meg a gép az automata fókuszt, esetleg nem elég jó a masina, és nem birkózik meg a távolságokkal/fényviszonyokkal. Bármi is legyen a probléma oka, egyszerűen javítható Photoshop nélkül is!

Az ingyenes megoldás neve Unshake, és letölthető innen.

Letöltés után telepítenünk sem kell, a szoftver ugyanis JAVA-ban íródott, így tökéletesen hordozható és platformfüggetlen. A felület egyszerű, bár némi magyarázatot azért igényel. Fotóink nem lesznek ugyanis automatikusan élesek. Ha betöltünk egy képet, és rákattintunk a „deblur” gombra, a legritkább esetben kapunk megfelelő végeredményt. A „varázslat” jelen esetben az ablak tetején található két legördülő menüben található. Alapesetben az egyikben a „normal blur” a másikban az „estimate quality” opció aktív. Minden fényképhez más párosítás szükséges. Aranyszabály sajnos nincsen. A legtöbb, amit tehetünk, hogy a problémás fotón több beállítással is alkalmazzuk az élesítést, majd szabad szemmel eldöntjük, melyik verzió szolgáltatja a legjobb eredményt. Az „amplification” csúszkával pedig az élesítés mértékét állíthatjuk: minél homályosabb a fotó, annál nagyobb értéket kell itt megadnunk.

A JAVA platformfüggetlen ugyan (Linuxtól kezdve OSX-en keresztül bárhol elindul a szoftver, ha van JAVA telepítve), sajnos azonban nem a leggyorsabb megoldás. Egy 10 megapixeles fotó élesítése akár 5-10 percet is igénybe vehet. Ráadásul még kísérleteznünk is kell, ezért jó, ha felkészülünk rá, hogy ez nem az ideges felhasználók műfaja. Cserébe viszont az Unshake ingyenes, és ha jól eltaláljuk a beállításokat, akkor megdöbbentően jó eredményt produkál.

Hozzászólások