Egy német űrteleszkóp is a Föld felé tart

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy újabb kiöregedett űrtárgy, egy német teleszkóp is a Föld felé tart, űrkutatók szerint október végére várható a becsapódás - írja a Telegraph híre alapjan a mindennapi.hu híroldal.

A szombaton lezuhant UARS műhold (Upper Atmosphere Research Satellite) megérkezése után a legújabb riadalmat egy német teleszkó okozhatja majd, amely várhatóan októberben zuhan le - írja a mindennapi.hu. Hogy hová, az még egyelőre rejtély, de becslések szerint jóval „hangosabb” lesz,mint amilyen a tegnapi UARS volt.

A 2,4 tonnás röntgenszatellit, avagy a ROSAT 1990 óta van az űrben, 1999 óta pedig inaktív. A NASA által, Delta II-es rakétával felbocsátott teleszkóp egy úgynevezett pajzsot is visel, ami miatt a súlya is többszöröse a most aláhullott UARS-nak. A német űrkutatási hivatal, a DLR szerint a teleszkóp mostanra már 30 darabra szakadt, és ezek fognak hivatlanul beeesni október végén a Föld légkörébe.

Az űrkutatók szerint a jövőre esedékes naptevékenység több űrjárgányt és műholdat is tönkretehet, emiatt folyamatosan kell majd ilyen eseményekre számítani.