Már az ókori görögök is ipari negyedeket építettek ki

Már az ókori görögök is ipari negyedeket építettek ki

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már az ókori görögök is kialakítottak ipari körzeteket városaikban, hogy megóvják a lakónegyedekben élőket a kosztól és lármától.

A Bonni Egyetem tájékoztatása szerint német kutatók az antik Görögország idejében létrehozott ipari területet fedeztek fel Szicíliában. A körzetet a Kr.e. 7-3. században létezett görög gyarmatvárosban, Selinutban alakították ki. A városfal mentén, mintegy hatszáz méter hosszan elterülő kézműves negyed az eddig ismert legnagyobb ilyen városrész.

Elsősorban a fazekasok települtek a város szélére. "A füst, a bűz és a lárma így nem terhelte meg túlságosan a városlakókat" - mutatott rá Gabriel Zuchtriegel bonni régész.

A kutatások elsődleges célja az volt, hogy feltárják az eddig kevésbé ismert antik város egykori lakóinak életét. Az ásatások során az is bebizonyosodott, hogy a fazekasok együttműködtek, közösen használták az akár hét méter átmérőjű kemencéket.

Kiderült, hogy a város létrejöttének első időszakában a lakó- és munkaterületek jórészt vegyesen helyezkedtek el, bár a fazekasműhelyek már akkor is a város szélén álltak. A Kr.e. ötödik századtól aztán folyamatosan elkülönültek a negyedek.

Hozzászólások