Már nemcsak az internetes oldalakat támadják

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új tendencia az informatikai bűnözésben, hogy már nemcsak az internetes oldalakat támadják, hanem egyre inkább a mögöttük lévő adatbázisokat, ahonnan bizalmas információkat szereznek meg a csalók, jó példa erre az a tavalyi támadás, amikor több, a magyar piacon is működő szolgáltatók adatbázisából szereztek meg adatokat a támadók, s ezért több ezer bankkártyát le kellett tiltani, illetve cserélni.

Kőrös Zsolt, az üzletbiztonsági technológiákat fejlesztő és szolgáltató Noreg Kft. ügyvezető igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az adatok 75 százalékát adatbázisokból lopják el, és ez az arány folyamatosan nő. Nehezíti a védelmet, hogy a nagyvállalatok többféle alkalmazást is használnak, ezért nem egyszerű hatékonyan védeni az adatbázisokat. Lehetőséget ad a lopásra is, hogy a cégek sokszor megfeledkeznek a belső visszaélésekkel szembeni védelemről.

Hangsúlyozta, hogy az üzleti biztonság megteremtése ma már létkérdés. Az ügyvezető elmondta: a biztonsági piacot az is jellemzi, hogy bár egyre több cég ismeri fel a védelem szükségességét, de nem biztos, hogy többet költ rá mint korábban. Részben azért sem, mert nagyon kemény árharc folyik a piacon, s előfordul, hogy a nagynevű cégek az eredeti ár 20 százalékáért nyerik el a szolgáltatási megbízást.