Így szabadulhat meg könnyen, gyorsan és végleg a felesleges programoktól

Így szabadulhat meg könnyen, gyorsan és végleg a felesleges programoktól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt hinnénk, hogy ha egy program összetevőit kitöröltük annak mappájából, már meg is szabadultunk a szoftvertől. Sajnos a Windows-rendszernél ez nem egészen így működik.

Bár a szoftverek a telepítésükkor megadják, hogy melyik mappába fészkelik be magukat, azonban ilyen-olyan összetevőiket egyéb helyeken (például a Registryben is) elszórják. Így hiába hisszük, hogy töröltünk egy programot, amikor kiürítettük a kapcsolódó mappát, olykor zavaró tartozékok, különféle dll fájlok stb. maradnak a gépünkön.

Az úgynevezett uninstaller programok segítenek a lehetőség szerint maradéktalan programeltávolításban, és éppen ezek közül való az igen egyszerűen használható, ám igazán hatékony Wise Program Uninstaller.

A programot innen tölthetjük le zip formátumban, majd a kicsomagolás után, az exe fájlra kattintva már indíthatjuk is, ami egyúttal jelzi, hordozható programról van szó, hiszen nem kellett telepítenünk.

Az indítása után mindenekelőtt gyors áttekintést végez a gépünkön, majd kiírja, hogy hány programot talált, és ezek mekkora helyet foglalnak el a merevlemezünkön. Természetesen a programok ábécé-rendbe szedett listáját is a rendelkezésünkre bocsátja.

A jobb felső sarok bal szélső kis ikonjára kattintva nyelvet választhatunk a programnak, és a választékban a magyar nyelv is szerepel.

Ha megtaláltuk azt a programot, amelyiktől szívesen megszabadulnánk, kattintsunk rá, és máris rövid leírást kapunk róla, illetve eldönthetjük, hogy a biztonságos eltávolítást (Safe Uninstall) vagy az úgynevezett makacs programok kényszerített törlését (Forced Uninstall) választjuk. Az előbbi egy átlagos programleszedési folyamat, míg az utóbbi kissé mélyebben átvizsgálja a program mappáját, a kapcsolódó Registry-bejegyzéseket és fájlokat.

Ha elkészült e vizsgálattal, megmutatja, mit is talált, s ha egyetértünk törlési javaslatával, elég az Eltávolítás (Remove) gombra kattintanunk, és biztosak lehetünk abban, hogy a szoftver maradéktalanul eltűnt a gépünkről.