Két egyszerű lépéssel kevesebb vírus lesz a számítógépén

Két egyszerű lépéssel kevesebb vírus lesz a számítógépén

Utolsó frissítés:

Balogh Csaba Szerző:

Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A hamarosan minden korábbinál veszélyesebbé váló XP lecserélésére, és az XP-től függetlenül minden felhasználót érintő legfontosabb kiberbiztonsági trendekre hívta fel a figyelmet Security Intelligence Report volume 15 (SIRv15) című biztonsági jelentésésének amszterdami bemutatóján a Microsoft. Kiderült: két egyszerű lépéssel radikálisan csökkenthetjük a veszélyt.

Az IT-biztonság egyik legfontosabb európai eseményének tartott RSA konferencián kiderült: a nem kritikus sebezhetőségek száma csökkent, a kritikusoké viszont nőtt az SIRv15 által vizsgált időszakban, az idei év első felében. Mindent összevetve a sebezhetőségek több, mint harmada (36,7 százaléka) tartozik a legveszélyesebb kategóriába.

A Microsoft biztonsági alkalmazásai által begyűjtött, több mint 1 milliárd számítógépről származó adatok alapján a böngészők sebezhetősége lényegében stagnál, míg a vizsgált időszakban az operációs rendszereké nőtt, a a gépre telepített szoftvereké pedig csökkent. Ezzel együtt még mindig ez utóbbi kategória jelenti a problémák zömét, a legveszélyesebb szoftverek közt pedig a Javát és a Flash-t találjuk.

©

XP végveszélyben

Az operációs rendszer és a szoftverek folyamatos frissen tartását hangsúlyozó Tim Rains a SIRv15-öt bemutató előadásban két fontos tényezőt emelt ki, melyek nagyságrendileg határozzák meg egy gépen előforduló veszélyek számát.

A Microsoft Trustworthy Computing igazgatója elmondta: a számítógépek 25 százalékán semmilyen valós idejű vírusvéldelem nem fut. Ezek a pc-k hatszor nagyobb eséllyel fertőződnek meg, mint vírusvédelmi szoftvert alkalmazó társaik.

A másik nagyságrendi különbséget az operációs rendszerek közti különbség jelenti. Míg a Windows XP-t futtató gépeken 0,91 százalékos volt a fertőzöttségi arány, addig a Windows 8 esetében 0,19 százalékosról beszélhetünk (32-bit: 0,23 százalék, 64-bit 0,14 százalék). Ez azt jelenti: az XP-t használók közel ötször nagyobb eséllyel fertőződnek meg, mint a legújabb Windowst használók.

©

A jelentésből kirajzolódó tanulság tehát az, hogy egy újabb Windows és egy profi vírusvédelmi szoftver használata nagyságrendekkel csökkenti a gépünk esélyét a megfertőződésre. Ez persze egyáltalán nem zárja ki a megfertőződést, de minimálisra csökkenti annak veszélyét.

Magyarország: magas fertőzöttség, sok XP

Míg nemzetközi szinten a StatCounter szerint 21 százalékos XP-helyzetről beszélhetünk, Magyarországon a Gemius legfrissebb adatai szerint a netre kapcsolt számítógépek harmadán fut még mindig XP. Különösen nagy veszélyt jelent ez annak fényében, hogy a Microsoft jelentése szerint Lengyelország után Magyarország az EU legfertőzöttebb országa. A legyakoribbak nálunk (is) a trójai programok.

©
Mint ismert, a Microsoft 2014. április 8-án állítja le a Windows XP támogatását, az operációs rendszerhez ezután már nem érkezik több biztonsági frissítés. Tim Rains az amszterdami RSA konferencián úgy fogalmazott: ezután minden egyes újonnan felfedezett sebezhetőség örökre az marad, hiszen soha nem érkezik már rá javítás.