A Windows XP halott, és ezt senki nem élvezi

A Windows XP halott, és ezt senki nem élvezi

Utolsó frissítés:

Balogh Csaba Szerző:

Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A felhasználók mellett jelenleg a Microsoftnak is csak nyűg, hogy jövő áprilisban leáll a mai napig sokak által legjobban összerakottnak tartott Windows, a 2001-es XP támogatása. Világszerte minden ötödik, itthon minden harmadik számítógépen ez a rendszer fut. Az öt hónap múlva bekövetkező végítélet nem azt jelenti, hogy másnaptól nem indulnak majd el ezek a gépek, azt viszont igen, hogy egyre furcsább dolgokat produkálhatnak.

Öt év? Mondom kötél! Úgy is fogalmazhatunk, hogy mostanra jogerőssé vált a Windows XP (vég)ítélete, a Microsoft annyi energiát és millió dollárt fektet az XP-vég tájékoztatási kampányába, hogy egészen biztosan nem hosszabbítják meg az operációs rendszer támogatását, 2014. április 8-án vége lesz. Pedig erre nem is egy példa volt már: néhány éve gyakorlatilag minden évben vége lehetett volna a történetnek, de a Microsoft a végig magas részesedést látva, minden esetben a támogatási ciklus hosszabbítása mellett döntött.

Az elterjedtséget nézve még ma is furcsának tűnhet a támogatás leállítása. A StatCounter adatai alapján a netre kapcsolt számítógépek ötödén fut még XP, a Gemius adatai szerint pedig a magyarországi gépek 33 százalékára igaz ugyanez, tehát minden harmadik pc-re. Ez azonban semmit nem jelent a Microsoftnak. “Nem mérhetjük mindig százalékokban a támogatási ciklust” – mondta a hvg.hu kérdésére Mike Reavey, a vállalat egyik legtapasztaltabb biztonsági szakértője. “A Windows XP több mint egy évtizedes struktúrán alapul. Ez azt jelenti, hogy mára gyakorlatilag fenntarthatatlanná vált a biztosítása, az XP-hez kiadott biztonsági javítások csak hamis biztonságérzetet adnak a felhasználóknak.”

Bill Gates és Regis Philbin a Windows XP bemutatóján 2001. október 15-én New Yorkban
©

Hát akkor miért a szerelem?

A 2001-ben piacra dobott XP már felhasználói felület terén is hatalmas előrelépést jelentett a korábbi verziókhoz képest. Ehhez mérhetően fontos, hogy a Windows XP volt az első olyan rendszer, ami mai szemmel mérve emberi idő alatt szedte össze magát, és indult el. Az XP-be került bele először a külsős szoftver nélküli cd-írás lehetősége, a behelyezett lemezeket automatikusan elindító AutoPlay, illetve a beépített tűzfal is.

Ám az XP nem feltétlen csak funkcionális újításai miatt vált a Windows-történelem meghatározó részévé. Úgy is fogalmazhatunk: jókor volt jó helyen. A rákövetkező, 2007-es Windows Vista a korabeli sajtóvisszhangok szerint olyan otrombaságokat is tartalmazott, hogy kevesen érezték a váltás szükségességét. A 2009-ben kiadott Windows 7 pedig részben hiába sikerült jól, sokan gondolhatták, hogy ha a 2007-es verzióváltást túlélték, és még mindig remekül el lehet böngészni a számítógépükkel, akkor 2009-ben felesleges lenne tízezreket kiadni az újdonságért.

A Windows XP gyakran látott képernyői (I. rész)

A fórumokban megfogalmazott vélemények és kisebb-nagyobb felmérések eredményei szerint a leggyakrabban emlegetett okok közt szerepel, hogy az XP egészen egyszerűen még mindig remekül használható arra, amire a legtöbben használni szeretnék: böngészni, képeket és filmet nézni, zenét hallgatni, dokumentumot szerkeszteni.

Szintén gyakran emlegetett ok a pénzügyi vonatkozás: sokan XP-vel vették (vagy éppen cégüktől kapták) a gépet, és mivel még normálisan tudják használni, nem szeretnének újabb Windowsra költeni (vagy cégük nem költ gépük rendszerfrissítésére).

A céges vonal összefüggésben állhat a gazdasági válsággal is, melynek kitörésekor, 2008-ban még csak a Windows XP és a rosszul sikerült Vista közül lehetett választani, ezek közül pedig mind az alkalmazottaknak kiosztott céges gépek, mind az irodában lévő pc-k esetében természetesen az XP-t részesítették előnyben. Aztán jött a válság, ritkábbak lettek a gép- és szoftvercserék, így maradt az XP. (Azzal együtt is, hogy az IDC tavaly májusi tanulmánya szerint vállalati környezetben ötször annyiba kerül egy XP-s rendszer további üzemeltetése, mint egy Win 7-esé. De az egyszeri bekerülési költség nagy úr.)

És persze azt sem érdemes számításon kívül hagyni, hogy 10 szoftverből négy illegálisan kerül a számítógépekre, az újgenerációs Windowsok, a hetes és a nyolcas verzió feltörése pedig a mezei felhasználók számára bonyolultabb lehet, mint az XP védelmi vonalának megkerülése, az oprendszerek későbbi frissítése során felmerülő problémákról már nem is beszélve.

A Windows XP gyakran látott képernyői (II. rész)

Még nem robban, de már ketyeg

A Windows XP támogatásának 2014. április 8-án esedékes teljes leállítása azonnal és közvetlenül semmilyen zavart nem okoz az érintett számítógépeken, amik hosszabb távon viszont időzített bombaként kezdenek el viselkedni. A rendszerhez semmilyen frissítést nem ad majd ki a Microsoft és ügyfélszolgálati támogatást sem biztosít hozzá. (Ahogy egyébként a szintén jövő áprilisban megromló, és szintén rengeteg felhasználót, köztük a magyar iskolák zömét érintő Office 2003-hoz sem érkezik majd több javítás.)

A Microsoft friss kiberbiztonsági jelentését az amszterdami RSA konferencián bemutató Tim Rains előadásában hangsúlyozta, hogy az XP-t használók már ma is közel ötször nagyobb eséllyel fertőződnek meg, mint a Win 7-esek és 8-asok.

Jövő április után eszkalálódik a helyzet: ezután minden egyes újonnan felfedezett sebezhetőség örökre az marad, hiszen soha nem érkezik már rá javítás – véli Sergey Lozhkin, a Kaspersky Lab biztonsági kutatója. A szakember a hvg.hu-nak kifejtette: ez azt jelenti, hogy a vírusokat megírók és terjesztők, ha találnak egy könnyen kihasználható hibát az XP-ben, minden további nélkül lövöldözhetnek a résen át a felhasználókra, a rést ugyanis senki nem fogja már bezárni.

Bár a Microsoft jelentése szerint a pc-k háromnegyedén fut valamilyen valós idejű védelmet biztosító vírusvédelmi megoldás – aki nem használ ilyet, az hatszor nagyobb eséllyel fertőződik meg –, a független Kaspersky-kutató és cikkben korábban már idézett Mike Reavey microsoftos biztonsági szakértő egybehangzó véleménye szerint az XP esetében alig jelent valamit. Hiába a legfrissebb védelem, hiába a legdrágább biztonsági szoftver “az operációs rendszer hibáit kihasználó rosszindulatú programok egyszerűen megkerülik az antivírus programot”.

A Windows XP gyakran látott képernyői (III., befejező rész)

Legújabbkori esélyek

Az első születésnapját nemrég ünneplő, időközben egy .1-es frissítőcsomagot is kapott Windows 8 történeti, gazdasági és technológiai okokból is az eddigi legnagyobb esélyes az XP leváltására – ez azt figyelembe véve is így van, hogy a Windows 8 részesedése egy év alatt éppen csak a nevében foglalt verziószám százalékos értékét érte el.

A legfőbb történeti okok közt a hivatalos XP-vég mellett az is szerepel, hogy az anno XP-vel beszerzett pc-k lassan működésük végére érnek, az újakat pedig már nem 7-es, hanem 8.1-es Windowst mellékelve adják. A gazdasági okok közé tartozik a gazdasági válság lassacskán csak elérkező vége, így a cégek is bátrabban mernek majd rendszert frissíteni. (Illetve szintén a gazdasági vonalra sorolhatjuk, hogy Paul Thurott elemző szerint a Microsoft a tavalyi 241 millió dollár után idén 405 millió dollárt költ a Windows 8 népszerűsítésére.)

A technológiai okot pedig az érintőképernyők egyre erősebb divatja jelenti: az XP kiadása óta most először van olyan paradigmaváltás, ami nem csak a Microsoft és a biztonsági szakértők, hanem az átlagfelhasználók szerint is megérheti a mai kor (érintős) technológiáját lekezelő rendszer beszerzését.

A hvg.hu által megkérdezett kasperskys szakértő szerint egyébként önmagában még hiába a modern operációs rendszer és a legfrissebb biztonsági szoftver együttese is, érdemes mindkettő (online) kézikönyvéből elolvasni a vonatkozó részeket, mert csak akkor érnek valamit, ha megfelelően vannak beállítva.

Ha ez érdekes volt, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Hozzászólások