Ennyire egyszerű kétszer, sőt háromszor gyorsabban olvasni

Ennyire egyszerű kétszer, sőt háromszor gyorsabban olvasni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogy miért jó, ha gyorsabban olvasunk? Például azért, mert több időnk marad másra. Persze a gyorsabb olvasást is gyakorolni kell, és éppen ebben segít az alábbi böngészőbővítmény.

Korábban már mutattunk egy módszert olvasásunk tempójának felpörgetésére. A Spreed nevű Chrome-bővítmény viszont a webes szövegek gyorsabb olvasásában segít, tulajdonképpen gyakorolhatunk vele, és hamarosan tapasztalhatjuk, hogy már kétszer, sőt háromszor olyan gyorsan olvasunk mint korábban.

A bővítmény innen tölthető le, és ha települt, akkor egy könyv ikon kerül fel a felső eszközsorba. Ha egy weboldalon vagyunk, és szeretnénk gyakorolni a gyorsolvasást, akkor jelöljünk ki egy szövegrészt, majd ezután kétféleképpen járhatunk el. Vagy a már említett ikonra kattintunk, vagy a jobb egérgombos menüből a Spreed selected text lehetőséget választjuk.

Mindkét esetben egy beállítóablak kerül elő – ez alapból negatív, azaz fekete háttér előtt fehér a szöveg, de az Invert gombra kattintva ezt megváltoztathatjuk. De nemcsak ezt állíthatjuk be, hanem például azt is, hogy percenként hány szavas sebességgel szeretnénk olvasni, egyszerre hány szót mutasson a bővítmény, és milyen nagyok legyenek a betűk.

A Play gombra kattintva már pereg is előttünk a kiválasztott szöveg, és ha már jól megy az olvasás a korábbi beállításokkal, emelhetjük is az értékeket.