Összegyűlt a pénz, megcsinálják a hasznos kis magyar robotot

Összegyűlt a pénz, megcsinálják a hasznos kis magyar robotot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összejött a szükséges összeg arra a magyar fejlesztésű robotra, amely játékosan tanítja majd a gyerekeket a kódolás alapjaira. Aki a tudást és a gondolkodásmódot már fiatalon elsajátítja, később óriási előnnyel indulhat a munkaerőpiacon.

Alig egy hónapja indította el közösségi finanszírozási kampányát a Codie Labs az Indiegogón, amely elsődlegesen 70 ezer dollár összegyűjtését tűzte ki célul maga elé. A magyar vállalkozásnak kedden délután valamivel több mint 500 befizetőnek köszönhetően összejött a közel 20 millió forintnyi támogatás, így hamarosan megindulhat a robot gyártása is. "Egyelőre csak szolidan ünnepeltünk, hiszen van még néhány nap a kampányból, a zárásig szeretnénk minél több pénzt összeszedni. A következő cél a 80 ezer dolláros határ elérése, ekkor ugyanis egy olyan fényképezőgép-tartót tudnánk minden robothoz adni, amivel a GoPrótól a kompakt akciókamerákig bármilyen eszközt rá lehetne szerelni" – mondta a hvg.hu-nak Fehértavi Alexander, a projekt marketinges felelőse.

©

A Codie nem más, mint egy apró méretű robot, amit a gyerekek okostelefonnal tudnak irányítani. A szórakozáson túl persze jóval komolyabb szerepe van az eszköznek, a navigálás ugyanis már a kódolás alapjaira tanítja meg a fiatalokat. Erre szükség is van, hiszen ha csak a mostani állapotokból indulunk ki, jelenleg mintegy 10 ezer betöltetlen informatikai állás van Magyarországon, Nagy-Britanniában pedig az iparági felmérések szerint körülbelül 1,4 millió informatikusra lesz majd szükség a következő öt évben. Éppen ezért minél hamarabb ismerkednek meg a gyerekek a programozás alapjaival, annál könnyebben boldogulhatnak később egy ilyen területen.

A robothoz a kampányt támogatók mintegy 169 dollárért (kb. 47 ezer forintért) juthattak/juthatnak hozzá, ami nagyjából 20 ezer forinttal kevesebb, mint a későbbi piaci ár. A Codie gyártása nyáron indul majd itt, Magyarországon, az első robotok kiküldését pedig november végére ígérik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonlókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.