A hír nem úgy igaz: a menekültáradat robbanthatta be a Facebookon a hadkötelezett férfiak összeírását

A hír nem úgy igaz: a menekültáradat robbanthatta be a Facebookon a hadkötelezett férfiak összeírását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hadkötelezett férfiak összeírásáról szóló korábbi alaphír igaz, de semmi köze nincs a migránskérdéshez, amely miatt vélhetően ismét beindultak a megosztások: percenként több tucatnyian terjesztik, pedig ilyen értelemben hoax.

Óriási karriert futott be két éve a neten az a kamu oldal, amely megírta: visszaállítják Magyarországon a sorkatonaságot. Cikkük egy az egyben álhír volt, az adott weboldal kifejezetten ilyenek írására állt rá és szerezte látogatóit.

Most hasonló témában, de más jelleggel robbant be egy cikk a neten: bár tartalma igaz, a kontextus nem az, amire a legtöbben gondolnak. Talán sokan emlékeznek rá, hogy valaki tavaly nyáron azzal ijesztett rá sok (tíz)ezer figyelmetlen érettségizőre, hogy elkezdte Facebookon terjeszteni a matekérettségi megismétléséről szóló 2005-ös Index-cikket. Rengetegen már a cikk címétől is annyira bepánikoltak, hogy az Index külön figyelmeztetést helyezett el az írás elé, nehogy minden évben rárobbantsák az internetre.

Hasonló történik most a hadkötelezettség témájában is: vasárnap este 9 óra után hatalmasat ugrást figyeltünk meg egy 2012-es cikkünk látogatottsági adataiban: ömlenek rá az olvasók és a facebookos megosztások, percenként több tucat ember teszi ki az üzenőfalára.

A cikk szerint kedden elkezdődött a hadköteles férfiak összeírása, és ez stimmel is, csak éppen a 2012. január 10-ei keddről van szó. Az összeírásnak tehát semmi köze nincsen ahhoz, amelynek apropóján vélhetően felpörgették, felpörgetik Facebookon, miszerint a kormány válsághelyzetet akar elrendelni, és fegyveres katonákat küld a kerítéshez. A tervezet szerint szeptember 15-től már bevethető lenne a hadsereg.

A régi cikk felpörgetésének jelensége rámutat arra a probléma, mi is azzal a gond, hogy bár ma már szinte mindenki internetezik, a tudatos felhasználók aránya sajnos sosem lehet elég magas. Pedig ebben a konkrét helyzetben elég csak megnézni az eredeti cikk címe alatt látható – cikk elején vagy végén minden komoly híroldalon megtalálható, jól láthatóan kihelyezett – megjelenési dátumot.