Hamarosan üzembe helyezi Európa a szuperlézert

Hamarosan üzembe helyezi Európa a szuperlézert

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Párizs mellett rövidesen a kutatók szolgálatába állhat az Apolló tudományos kutató lézer, amely a világ legerősebb lézere lesz, a Nap által Földre juttatott energia egy harmincadára lesz képes, amikor eléri a teljes kapacitást.

A jelenlegi lézerek kapacitásának ötszörösére, azaz öt petawatt teljesítményre lesz képes az Essonne megyei Paris-Saclay nevű tudományos klaszterben kedden bemutatott új lézer. Ez a teljesítmény megegyezik a Föld által kapott napenergia egy harmincötöd részével. A francia Nemzeti Tudományos Kutató Központ (CNRS) a francia atomenergia-bizottsággal közösen dolgozik a programon, és tovább fejlesztenék a lézert 10 petawattig.

"Reményeink szerint az Apolló révén eredményeket érhetünk el a fizikai alapkutatásokban, és szélsőséges körülmények között lévő jelenségeket is tanulmányozhatunk, mint a csillagok" - mondta Francois Amiranoff, a terv egyik vezetője. "Olyan szélsőséges feltételeket figyelhetünk meg (nagyon magas hőmérséklet, nagyon magas nyomás), amelyeket laboratóriumban nem lehet előállítani.

A föld felszíne alatt 6,26 méterre lévő Apolló négy nagy teremből áll, amelyek felülete 4000 négyzetméter. A lézert magában foglaló terem 750 négyzetméteres. A lézer egy része már ma is működik, teljes egészében 2016 közepére készül el, és 2016 végén kezdődhetnek a mérsékelt teljesítményt igénylő kíséretek. A létesítményen kívülálló tudósok 2018-tól vehetik igénybe a lézert.

Szeptember közepén egy másik tudományos polgári célú lézert helyeztek üzembe Gironde megyében, a PETAL-t. Az Apolló üzembe helyezése után számos kérdés megoldására kívánják felhasználni, mint az atomhulladékok kezelésére (a radioaktivitás időtartamának csökkentése), orvosi képalkotásra, illetve sugárkezeléshez használt berendezések fejlesztésére.