szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy friss tudományos összegzésből kiderült: a rendszeres halfogyasztás alaposan csökkenti az emberek százmillióit érintő depresszió kialakulásának esélyét.

Globális szinten már több mint 350 millió ember, tehát a Föld lakosságának 5 százaléka szenved depressziótól, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a betegségről milyen felfedezés lát napvilágot. A rendszeres halfogyasztás az egyik legtöbbször emlegetett szokás, amelyről a szakemberek állítják: csökkenti a mentális probléma kialakulásának esélyét. Éppen ezért egy szaklapban publikáltak egy metaanalízist, amely összegzi a téma 26 legfontosabb kutatásának eredményeit.

Ezekben összesen 150 ezer ember vett részt, így érdemes komolyan venni a végeredményt: a rendszeres halfogyasztás átlagosan 17 százalékkal csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. Ez nem tűnhet olyan nagy számnak, pedig az. Gondoljunk csak bele: a tavalyi adatok szerint Magyarországon a depresszióval összefüggő anyagi és társadalmi teher nagyobb, mint a magas vérnyomás, az asztma, a reuma és a csontritkulás miatti kiadások együttvéve.

A depressziót ezért is érdemes minél előbb és hatékonyabban felismerni, ebben pedig a technológia már-már csodákra képes: hamarosan vérképünkből is kimutatható lesz ez a népbetegség, de arra is van bizonyíték, hogy a facebookozási és mobilozási szokások is nagyon árulkodóak tudnak lenni.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!