Online légtérigénylő rendszert vezettek be Magyarországon

Online légtérigénylő rendszert vezettek be Magyarországon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Néhány hete új online rendszer támogatja a léggazdálkodás folyamatát a magyar légiforgalmi irányítóknál.

A HungaroControl által használt új szoftver egyszerűsíti, gyorsítja a légterek igénylésének, elbírálásának és felhasználásának folyamatát, valamint segíti az európai szintű forgalomszervezést is. Az Eurocontrol által a tagországok számára ingyenesen rendelkezésre bocsátott szoftver év eleji bevezetésével a társaság közel egy évvel korábban teljesítette nemzetközi kötelezettségét.

A magyar légiforgalmi hatóság közlése szerint a LARA (Local and Sub-Regional Aispace Management Support System) azért lehet előnyös a légtérigénylők számára, mert a korábbi telefonon vagy faxon történő kommunikációt a gyorsabb és egyszerűbb online rendszerben bonyolíthatják, valamint azért is, mert a rendszer megjeleníti a mások által már megigényelt légtereket.

©

A szoftver az európai szintű forgalomszervezés szempontjából is előnyökkel jár, hiszen a rendszer adatai azonnal megjelennek az Eurocontrol központi áramlásszervező egységénél, ahol így azonnal látják, ha egy időszakosan korlátozott légtér szabaddá, a légitársaságok által újra használhatóvá válik.

A léginavigáció alapjaival ebben a cikkünkben ismerkedhet meg, a HungaroControlnál dolgozó, naponta 3000 repülő mozgását vezénylő magyar légiforgalmi irányítók munkájáról itt olvashat bővebben, egy másik írásunkból pedig az is kiderül, mi történik, ha baj van. Ha az irányítók munkáját segítő, részben hazai szoftverre kíváncsi, ide kattintson.