Pár ezer forintért kapható a gyilkos pendrive, ami pillanatok alatt tönkretesz mindent

Pár ezer forintért kapható a gyilkos pendrive, ami pillanatok alatt tönkretesz mindent

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindössze 50 dollárba kerül az a félelmetes pendrive, amellyel másodpercek alatt működésképtelenné tehetők PC-k, notebookok, televíziók.

Körülbelül egy évvel ezelőtt hallhattunk egy orosz blogger gyilkos pendrive-járól, amely túlfeszültséggel tette tönkre a számítógépet. Mint kiderült, már korábban is volt hasonló próbálkozás, most pedig, egy hongkongi cégtől kereskedelmi forgalomba került egy újabb változat – számolt be róla a The Hacker News.

Az 50 dolláros (körülbelül 14 ezer forintos) USB Kill 2.0 nevű pendrive összegyűjti kondenzátoraival a feszültséget az USB porton, amíg el nem éri a 240 voltot, majd gyorsan kisüti azt. Ez a töltés-kisütés ciklus többször is megismétlődhet egy másodperc alatt, és egészen addig tart, amíg az eszközt el nem távolítják. Mindegy, hogy PC-be, laptopba, televízióba helyezték a pendrive-ot, a készülék pillanatok alatt tönkremegy.

©

A gyilkos pendrive jól jöhet azoknak, akik nem szeretnék, ha bárki megszerezné gépen tárolt adataikat, de persze ez egyfajta „öngyilkosság”, így többet ők sem érik majd el az információkat (kivéve, ha valahol backupolták).

A fejlesztő persze nem így harangozza be az USB Killt, és a honlapján elítéli a termék rosszindulatú felhasználását. Teszteszközként hirdeti a pendrive-ot, amellyel a fejlesztők kipróbálhatják, mennyire állnak ellen eszközeik az ilyesfajta támadásoknak, ugyanis a piacon jelenleg rendelkezésre álló eszközök védtelenek a túlfeszültséges támadásokkal szemben. Egyedül az Apple MacBook újabb modelljei védettek.

©

Az USB Kill 2.0 mellé további 14 dollárért egy Test Shield nevű kiegészítő is kapható. Ezzel úgy használható tesztelésre a gyilkos pendrive, hogy közben nem megy tönkre a számítógép.